Δημογραφική απεικόνιση πανελλαδικά των θεραπευτηρίων, των κλινών, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, από το 1985 έως σήμερα - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής μελέτης είναι η δημογραφική απεικόνιση πανελλαδικά των θεραπευτηρίων, των κλινών, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, από το 1985 έως σήμερα. Μέσω αυτής της διαδικασίας απεικόνισης επιχειρείται η αξιολογική διαδικασία, η οποία σκοπό έχει τη βελτίωση της παρεχόμενης περίθαλψης και όχι την σκωπτική θεώρηση των πεπραγμένων. Μεθοδολογία: Δημογραφική απεικόνιση πανελλαδικά των θεραπευτηρίων, των κλινών, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, από το 1985 έως σήμερα μέσω επεξεργασίας ποσοτικών πρωτογενών δεδομένων και ανάλυση των εξαγόμενων αποτελεσμάτων. Η επεξεργασία των δεδομένων πραγματοποιήθηκε μέσω του στατιστικού προγράμματος SPSS και η ανάκτηση των πρωτογενών δεδομένων πραγματοποιήθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ. Αποτελέσματα: Η ανάλυση των στοιχείων για τον αριθμό κλινών και θεραπευτηρίων δείχνει ότι τα θεραπευτήρια μειώθηκαν σε αριθμό αλλά πλέον έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα σε κλίνες, από 98,6 κλίνες ανά θεραπευτήριο το 1985 σε 166,8 κλίνες ανά θεραπευτήριο το 2019, παράλληλα με την αστικοποίηση της χώρας και τη συγκέντρωση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα. Όσον αφορά τη διαθεσιμότητα των κλινών ανά 1000 άτομα πληθυσμού στην Ελλάδα, αυτή μειώθηκε από 5,49 το 1985 σε 4,18 το 2019, ακολουθώντας τη μείωση στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα οι δείκτες να συγκλίνουν την περίοδο 2018-2019. Από το 1993 η Ελλάδα διαθέτει σταθερά λιγότερες από 5 κλίνες ανά 1000 άτομα πληθυσμού, ενώ η μεγαλύτερη μείωση έγινε μεταξύ 2009 και 2010 από 4,93 σε 4,48. Σχετικά με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι ιατροί αυξάνονται από το 1985 ως το 2012 και στη συνέχεια μειώνονται φθάνοντας το 2018 τους 23.354, που αντιστοιχεί σε 0,52 ιατρούς ανά κλίνη. Ομοίως οι νοσηλευτές αυξάνονται από το 1985 ως και το 2011, φθάνοντας τους 38,786 νοσηλευτές το 2018 που αντιστοιχούν σε 0,81 νοσηλευτές ανά κλίνη. Συμπεράσματα: Στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο ποσοστό των δημοσίων δαπανών δαπανώνται στη νοσοκομειακή- δευτεροβάθμια περίθαλψη, γεγονός το οποίο συνδέεται

Objective: The purpose of this postgraduate study is the nationwide demographic representation of hospitals, beds, medical and nursing staff, from 1985 until today. Through this process, the evaluation process is attempted, which aims at improving the care provided and not at the scoping view of what has been done. Methodology: Demographic representation nationwide of hospitals, beds, medical and nursing staff, from 1985 until today through the processing of quantitative primary data and analysis of exported results. The data processing was performed through the statistical program SPSS and the retrieval of the primary data was performed by ELSTAT. Results: The analysis of data on the number of beds and hospitals shows that the number of hospitals has decreased in number but now has a larger capacity in beds, from 98.6 beds per hospital in 1985 to 166.8 beds per hospital in 2019, along with urbanization of the country and the concentration most of the population in large urban centers. Regarding the availability of beds per 1000 population in Greece, it decreased from 5.49 in 1985 to 4.18 in 2019 following the decrease in Europe, with the result that the indicators converge in the period 2018-2019. Since 1993, Greece has consistently had less than 5 beds per 1000 population, while the largest decrease took place between 2009 and 2010 from 4.93 to 4.48. Regarding the medical and nursing staff, the number of doctors increases from 1985 to 2012 and then decreases, reaching 23,354 in 2018, which corresponds to 0.52 doctors per bed. Similarly, the number of nurses increases from 1985 to 2011, reaching 38,786 nurses in 2018, which corresponds to 0.81 nurses per bed. Conclusions: In Greece, the largest percentage of public expenditure is spent on hospitalsecondary care, which is directly related to the dissatisfaction of citizens with the existing health system, as it is structured. Demographic change, increasing urbanization, increasing quality of life in terms of disease and illness, and consequent increase in life expectancy, and finally the socioeconomic factors that are always needed to be taken into account in a demographic critical analysis of the studied factors, namely the number of clinics, hospital beds, and the number of medical staff.
Demographic representation of therapeutic nationwide, hospital beds, medical and nursing staff, from 1985 until today bed
Keywords: Θεραπευτήρια, νοσοκομειακές κλίνες, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, δημογραφική ανάλυση, σύστημα υγείας; hospitals, hospital beds, medical staff, nursing staff, demographic analysis, healthcare system