Ανάπτυξη ενός Παιχνιδιού Σοβαρού Σκοπού στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν αρκετά παιχνίδια γνωστικού περιεχομένου που αφορούν τις φυσικές επιστήμες και ειδικότερα την ενότητα του ηλεκτρισμού. Ωστόσο δεν έχει αναφερθεί κάποιο παιχνίδι με σενάριο, που να πραγματεύεται όλη την ενότητα των ηλεκτρικών κυκλωμάτων. Η έλλειψη τέτοιου σοβαρού παιχνιδιού με σενάριο σχετικά με το ηλεκτρικό ρεύμα και τα ηλεκτρικά κυκλώματα μας οδήγησε στη δημιουργία του «ΚΕ.ΔΙ». Το Παιχνίδι Σοβαρού Σκοπού «ΚΕ.ΔΙ», είναι ένα παιχνίδι στο οποίο οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου μπορούν να εξασκηθούν, με στόχο τη βελτίωση των γνώσεών τους στο γνωστικό αντικείμενο της Φυσικής. Το συγκεκριμένο παιχνίδι αποτελεί μια εφαρμογή δύο επιπέδων χρηστών – διαχειριστής εκπαιδευτικός, χρήστης μαθητής – όπου ο καθένας τους μπορεί να εκτελέσει τις λειτουργίες που του αντιστοιχούν. Η εφαρμογή αναπτύχθηκε με τη γλώσσα προγραμματισμού Java και δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης και στα δυο επίπεδα χρηστών. Οι επιπλέον δυνατότητες της επεξεργασίας ορισμένων στοιχείων της εφαρμογής (π.χ χρόνος, επιδόσεις), δίνει στον διαχειριστή τη δυνατότητα να αξιολογεί τις ενέργειες των μελών και τις επιδόσεις τους. Επιπλέον για να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα του παιχνιδιού μας επεξεργαστήκαμε συνεντεύξεις από μαθητές με βάση τέσσερα κριτήρια αποδοχής που σχεδιάσαμε μέσα από 10 ερωτήσεις. Τα δεδομένα που προέκυψαν πήραν τη μορφή απλών υπολογισμών σύμφωνα με τις απόψεις σχετικά με την επιτυχία ή όχι του παιχνιδιού. Τέλος, το παιχνίδι σοβαρού σκοπού μας διατέθηκε σε 14 μαθητές στους οποίους δοκιμάστηκε με σαφείς οδηγίες με 2 επαναλήψεις εκτέλεσης για την κάθε ομάδα. Από τις επαναλήψεις αυτές προέκυψαν διαφορετικά δεδομένα απόδοσης και χρόνου τα οποία και σχολιάστηκαν εκτενώς.
Keywords: Παιχνίδι Σοβαρού Σκοπού, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Φυσική, Ηλεκτρικό κύκλωμα