Καλλιέργεια αμπέλου και παραγωγή οίνου στη γη του Διονύσου, του βασιλιά Μίδα και στους Αγίους Τόπους - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Τα ίχνη της καλλιέργειας της αμπέλου, και η παραγωγή οίνου από αυτή, γίνονται όλο και πιο δύσκολα να τα εντοπίσουμε στα βάθη των προϊστορικών χρόνων. Πολλοί είναι οι λαοί και οι πολιτισμοί των οποίων αναπόσπαστο μέρος αποτελεί ο οίνος μέχρι και σήμερα. Από πολύ παλιά συνηθίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών κοινωνικών εκδηλώσεων αλλά και ιερών τελετουργιών πολλών θρησκειών. Ακολουθώντας τα διαθέσιμα αρχαιολογικά ευρήματα, σε αυτή την εργασία θα γίνει προσπάθεια ιχνηλάτησης της διαδρομής του οίνου μαζί με το αμπέλι. Με την χρήση τεχνικών ανάλυσης (GC-MS) και μεθόδων χρονολόγησης στα υπολείμματα ιζημάτων σε αρχαία σκεύη από μια ομάδα επιστημόνων, φάνηκε πως η διαδρομή που ακολούθησε η εξάπλωση του ήταν από τους Αγίους Τόπους στην Αίγυπτο, την ακτογραμμή του Λιβάνου, την Ανατολία και από εκεί στην Ελλάδα και ύστερα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτοί είναι και οι τόποι στους οποίους θα εστιάσει αυτή η εργασία καθώς και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που προσδίδαν ο καθένας στον οίνο

The traces of viniculture, and subsequently winemaking, becomes increasingly difficult to follow back to prehistoric times. There are many people and cultures of which wine is an integral part of even today in modern times. It has a long tradition of being the centre of many different social events and of sacred rituals for many religions. Following the available archaeological evidence, in this paper there will be an attempt of tracing the route that wine took alongside the grapevine. With the use of analysis techniques (GC-MS) and dating methods on the sediment residues found in ancient vessels, from a team of scientists, it appears that the path its spread followed was from the Holy Lands to Egypt, the coast of Lebanon, Anatolia and from there on to Greece and later the rest of Europe. These are the lands which this paper will focus on as well as the particular characteristics each of them brought to wine.
Keywords: Ιστορική αναδρομή, Αμπέλι, Καλλιέργεια, Οίνος, Ανασκαφές; Historical overview, Vine, Viniculture, Wine, Excavations