Πλάνο Μαθήματος Μετάφρασης Γενικών Κειμένων από τα Αγγλικά στα Ελληνικά για Φοιτητές πρώτου έτους - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Στην εργασία αυτή αποπειράθηκα να περιγράψω ένα μάθημα για φοιτητές πρώτου εξαμήνου σε ένα πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών. Το μάθημα αφορά κείμενα γενικής μετάφρασης, στο γλωσσικό συνδυασμό από τα αγγλικά στα ελληνικά. Η γενική μετάφραση κρίνεται η πλέον κατάλληλη για ένα μάθημα εισαγωγικό στη μεταφραστική δραστηριότητα. Σκοπός του μαθήματος είναι να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη της μετάφρασης, έτσι ώστε οι φοιτητές να έχουν ένα σύνολο γνώσεων στα επόμενα εξάμηνα των σπουδών τους. Ο σχεδιασμός του μαθήματος βασίζεται στη θεωρία του σκοπού, όπως αυτή διατυπώνεται και εφαρμόζεται από τη Nord. Στην περιγραφή του μαθήματος περιλαμβάνεται ένα σχεδιάγραμμα με την περιγραφή του τρόπου αξιολόγησης, των επιμέρους μαθημάτων και του περιεχόμενου τους, τον τρόπο αξιολόγησης και τέλος τρία κείμενα τα οποία αποτελούν παράδειγμα. Τα τρία κείμενα σχολιάζονται ως προς το πολιτισμικό τους φορτίο και αναλύονται με τον τρόπο με τον οποίο αναμένεται να τα διαχειριστούν οι φοιτητές. Επίσης μέσα στην εργασία γίνεται αναφορά στις μεταφραστικές στρατηγικές σύμφωνα με τον Chesterman και τη Baker και το κατά πόσο αυτές θα ταίριαζαν σε ένα τέτοιο μοντέλο μαθήματος. Τέλος, η προσέγγιση του μαθήματος προσπαθεί να φέρει στο επίκεντρο τους φοιτητές και να προωθήσει τον εποικοδομητικό διάλογο.

This paper is a detailed presentation of a first-year lesson towards students in their undergraduate studies. The texts proposed can be described as general texts and have to be translated from english to Greek. In my opinion, general translation is the ideal way for students to ease in the translation practice. This subject aims at finding a balance between theory and practice, so that students acquire a set of skills that will prove useful in the following years of their studies. The designing of the class is based on the skopos theory as it is described and implemented by Nord. The description includes a chart with a rubric for assessing the students’ work, a detailed analysis of each lesson and three texts which work as an example for the implementation of the theory. These three texts are approached from the point of view of the students who must translate them and comment on them. Furthermore, translation strategies are discussed and the models by Chesterman and Baker are commented in detail for whether they would be effective for this specific subject. Finally, the way the lesson is taught attempts to bring the focus to the students and how to complement their needs.
A suggested lesson plan on translation of general texts for first-year students, from English to Greek
Keywords: μετάφραση, διδασκαλία, θεωρία του σκοπού, πλάνο μαθήματος, προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, γενικά κείμενα.; translation, teaching translation, skopos theory, leeon plan, master's degree in transaltion studies, genral text translation