Διερευνώντας την Ετοιμότητα των Εκπαιδευτικών στην Υπεύθυνη Χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Διδασκαλία και τη Μάθηση με το Εργαλείο PRAITL. - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Ο όρος Τεχνητή Νοημοσύνη αναφέρεται στον τομέα της Πληροφορικής που ασχολείται με το σχεδιασμό και την υλοποίηση συστημάτων υπολογιστών που παρουσιάζουν χαρακτηριστικά που συνδέουμε με την ανθρώπινη συμπεριφορική νοημοσύνη. Eίναι το σημείο τομής πολλών κλάδων επειδή χρησιμοποιεί εργαλεία και ιδέες από τομείς όπως η επιστήμη των υπολογιστών, η ψυχολογία, η φιλοσοφία, η νευροεπιστήμη, η γλωσσολογία και άλλα, με στόχο τη σύνδεση της ευφυούς συμπεριφοράς με στοιχεία συλλογισμού, μάθησης κ.α.   Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην εκπαίδευση αναφέρεται στο σχεδιασμό έξυπνων εκπαιδευτικών συστημάτων που όχι μόνο παρέχουν γνώση για στον εκάστοτε επιστημονικό τομέα, αλλά είναι επίσης σε θέση να ανταποκρίνονται ουσιαστικά στη συμπεριφορά των μαθητών παρέχοντας προσαρμοστική και προσωποποιημένη υποστήριξη. Όμως η υιοθέτηση τέτοιων συστημάτων εγείρει ερωτήματα ηθικής σχετικά με την υπεύθυνη χρήση τους. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι σε θέση να διαχειρίζονται τους ψηφιακούς πόρους τόσο για τη Διδασκαλία και τη μάθηση όσο και για την αξιολόγηση και ενδυνάμωση των μαθητών. Προκύπτει επομένως ανάγκη για επαγγελματική συνεχή επαγγελματική ανάπτυξη με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη τόσο των μαθητών-φοιτητών όσο και των ίδιων των εκπαιδευτικών.   Αυτή η έρευνα περιλαμβάνει την διερεύνηση της ετοιμότητας των εκπαιδευτικών όσον αφορά την υπεύθυνη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Διδασκαλία και τη Μάθηση με το εργαλείο PRAITL. Η εφαρμογή αυτή αναπτύχθηκε στα πλαίσια της παρούσας εργασίας με σκοπό την καθιέρωση του ως εργαλείο συνεχούς διερεύνησης της ετοιμότητας του κάθε εκπαιδευτικού. Είναι σημαντικό να προσδιορίσουμε το επίπεδο ετοιμότητας των εκπαιδευτικών σήμερα που η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία και η ανάπτυξη συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης βρίσκεται σε πλήρη άνθιση. Μέσα από την παρούσα έρευνα επιχειρείται να διερευνηθεί τόσο το γενικό επίπεδο ετοιμότητας με βάση τα δημογραφικά δεδομένα των συμμετεχόντων όσο και το επίπεδο ετοιμότητας στους επιμέρους στόχους της έρευνας.

The term Artificial Intelligence refers to the field of Computer Science that deals with the design and implementation of computer systems that present characteristics that we associate with human behavioural intelligence. It uses tools and ideas from areas such as computer science, psychology, philosophy, neuroscience, linguistics and others, with the aim of linking intelligent behaviour with elements of reasoning, learning, etc. AI in education refers to the design of intelligent educational systems that not only provide knowledge about the scientific field in question, but are also able to respond substantially to student behaviour by providing adaptive and personalised support. However, the adoption of such systems raises ethical questions about their responsible use. Teachers need to be able to manage digital resources both for teaching and learning and for assessing and empowering students. A need therefore arises for professional continuous professional development with the ultimate aim of developing both student learners and teachers themselves. This research involves the research of teachers' readiness in terms of responsible use of AI in Teaching and Learning with the PRAITL tool. This application was developed within this study with the aim of establishing it as a tool to continuously investigate the readiness of each teacher. It is important to determine the level of teacher readiness today when technology is rapidly evolving and the development of AI systems is in full bloom. Through this study, this research attempts to investigate both the general level of readiness based on the demographic data of the participants and the level of preparedness in the individual research objectives.
Exploring Educators' Preparedness to Use Responsible Artificial Intelligence in Teaching and Learning with the PRAITL Tool
Keywords: τεχνητή νοημοσύνη, τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση, δεδομένα εκπαίδευσης, PRAITL; artificial intelligence, artificial intelligence in education, education data, PRAITL