Εταιρείες Ανάγνωσης: Το παράδειγμα της Αναγνωστικής Εταιρίας Κέρκυρας - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Η μελέτη με θέμα «Εταιρείες Ανάγνωσης: Η περίπτωση της Αναγνωστικής Εταιρίας Κέρκυρας» αποτελεί διερεύνηση του τρόπου συσσωματώσεων των διανοούμενων στα Ιόνια νησιά και ειδικότερα στην Κέρκυρα. Το φαινόμενο της ίδρυσης πνευματικών καθιδρυμάτων όπως η Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας εξετάζεται σε συνάφεια με την ατμόσφαιρα και τα κυρίαρχα ρεύματα της εποχής στα νησιά και ειδικά στο συγκεκριμένο υπόβαθρο της πόλης της Κέρκυρας, τη διάδοση της ανάγνωσης, την αύξηση του αναγνωστικού κοινού, τον ευρύτερο «κόσμο του βιβλίου». Τα φαινόμενα αυτά με βεβαιότητα συνδέονταν με την αστική κυρίως τάξη που διεκδικούσε ενεργό ρόλο στην πολιτική ζωή και στη διοίκηση και μελετήθηκαν σε σχέση με τους πολιτικούς θεσμούς, το διοικητικό σύστημα, τις οικονομικοκοινωνικές συνθήκες και τον πολιτισμό της περιόδου αυτής.
Keywords: Εταιρείες Ανάγνωσης, Ανάγνωση, Ιστορία της Ανάγνωσης, Ιόνια νησιά 19ος αιώνας; Reading Societies, Readimg, History of reading, Ionian Islands, 19th century