Techno-Self: Μια διαδραστική οπτικοακουστική εγκατάσταση εικονικής πραγματικότητας, αποδιδόμενη σε πραγματικό χρόνο, η υλοποίηση της οποίας βασίζεται αποκλειστικά σε βιοσήματα προερχόμενα από το αυτόνομο νευρικό σύστημα του ανθρώπου. - (:unkn) unknown (My University, 2025)
Σκοπός της παρούσας μελέτης και καλλιτεχνικού έργου είναι η εξερεύνηση της έννοιας του "Τεχνολογικού Εαυτού" καθώς και η κατανόηση της ταυτότητας και σχέσης του ανθρώπου με την τεχνολογικά ραγδαία εξελισσόμενη κοινωνία. Με τη δημιουργία μιας διαδραστικής οπτικοακουστικής εγκατάστασης στην οποία ενσωματώνονται σε πραγματικό χρόνο βιοσήματα του αυτόνομου νευρικού συστήματος του ανθρώπου μέσω αισθητήρων, επιχειρείται να εμβυθιστεί ο χρήστης σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας όπου έρχεται σε επαφή με τη φυσιολογία και τις αισθήσεις του, οδηγούμενος σε μια θετική εμπειρία αυτογνωσίας και αναδιαμόρφωσης του εαυτού και της ταυτότητας. Συγχρόνως, επικοινωνείται ένας φιλοσοφικός σχολιασμός και δήλωση σχετικά με την έμφυτη δύναμη του ανθρώπου και τη σύνδεσή του με τη φύση, προωθώντας θετικά ψυχολογικά οφέλη, αίσθηση ενδυνάμωσης και αυτοπεποίθησης

The purpose of this study and artistic work is to explore the concept of the "Technological Self", as well as to understand human identity and its relationship within a rapidly evolving technological society. Through the creation of an interactive audiovisual installation that integrates real-time biosignals from the human autonomic nervous system via sensors, the aim is to immerse the user in a virtual reality environment where they engage with their own physiology and senses. This experience leads to a positive exploration of self-awareness and transformation of the self and identity. At the same time, the project conveys a philosophical statement on the innate power of human beings and their connection with nature, promoting psychological well-being, a sense of empowerment, and self-confidence.
Keywords: Αλληλεπίδραση Ανθρώπου-Υπολογιστή, Εμπράγματος Προγραμματισμός, Βιοανάδραση, Βιοσήματα, Εικονική Πραγματικότητα, Εικονική Ενσάρκωση, Διαδραστικές Οπτικοακουστικές Εγκαταστάσεις, Ψηφιακή Τέχνη, Τεχνολογικός Εαυτός, Ταυτότητα,; Human-Computer Interaction, Physical Computing, Biofeedback, Biosignals, Virtual Reality, Virtual Embodiment, Interactive Audiovisual Installation, Digital Art, Technological Self, Identity