Η μουσική είναι για όλους: εξάμηνη πρακτική άσκηση δύο εκπαιδευτικών μουσικής σε Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία στα πλαίσια των προπτυχιακών σπουδών μας θα αναφερθούμε στην εξάμηνη πρακτική διδασκαλία μας σε Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο ως εκπαιδευτικοί μουσικής. Ο τίτλος της διπλωματικής αυτής «Η Μουσικής είναι για όλους», αποτελεί και τον κύριο άξονα γύρω από τον οποίο κινηθήκαμε κατά την διάρκεια των μαθημάτων μας στο σχολείο αυτό. Πιστεύουμε πως η μουσική δίνει την ελευθερία στον καθένα να εκφραστεί μέσα από αυτή χωρίς περιορισμούς, ειδικά σε κοινωνικές ομάδες, όπως είναι τα άτομα με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες, οι οποίες δέχονται πολύ συχνά τον αποκλεισμό. Ο δικός μας ρόλος μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι να παρέχει σε αυτή την ομάδα τρόπους και μέσα για να ακουστούν και να εκφραστούν μέσα από μία γλώσσα επικοινωνίας, την οποία και αποτελεί η μουσική. Κατά την διάρκεια της πρακτικής μας είχαμε επαφή με κάθε παιδί μέσα από δράσεις και σχολικές γιορτές και παρατηρήσαμε με το πέρασμα του εξαμήνου πως πολλά από αυτά έδωσαν την ευκαιρία στην μουσική να τα ταξιδέψει και να τα βοηθήσει να αποκτήσουν τη δική τους φωνή

This thesis presents our six-month music teaching experience at a Special Vocational Secondary School as music teachers. The theme, "Music is for everyone", -is the main axis on which we based our lessons. We believe that music can give everyone the freedom to express themselves through it without limitations and, especially to social groups, such as people with disabilities, who are very often excluded. Our role within this context was to provide this group of students with ways and means to be heard and expressed through a language of communication, -music. During our teaching practice we came in contact with each student through activities and school celebrations and we noticed over the course of the term that many of them have allowed music to take them on a journey and help them to develop their own voice.
Music is for everyone: a six-month music teaching practice of for two music teachers at a special secondary school
Keywords: μουσική, ειδική αγωγή, γλώσσα επικοινωνίας, συμπερίληψη; music, special education, language of communication, inclusion