Ζητήματα Επιστημολογίας της Μουσικής Ανάλυσης : Σονάτα για πιάνο του Alban Berg, Op. 1 - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Ο Alban Berg υπήρξε ένας σπουδαίος συνθέτης στην ιστορία της μουσικής και έχει αφήσει το «αποτύπωμά» του αρκετές δεκαετίες μετά τον θάνατό του. Στο περιεχόμενο της εργασίας επισημάνουμε βιογραφικά στοιχεία και σημαντικά στοιχεία της μουσικής του και της εποχής, ενώ ο βασικός κορμός του περιεχομένου της παρούσας εργασίας βασίζεται στην ανάλυση ενός πολύ σημαντικού έργου του συνθέτη τη Σονάτας για πιάνο Οpus 1. Στο περιεχόμενο της εργασίας αναφέρονται επιπλέον άλλα στοιχεία και γεγονότα που οδήγησαν τον συνθέτη στη συγγραφή καθώς και για τις επιρροές του και τον δάσκαλό του Alban Schönberg που εξελίξανε ιδιαίτερα τη μουσική στην εποχή τους και είναι απαραίτητο κανείς ακόμη και στη σημερινή εποχή να εκτιμάει και να μελετάει τα έργα τους με απόλυτη συγκέντρωση και αφοσίωση. Συμπληρωματικά, παρουσιάζοντας βασικά δομικά στοιχεία της Σονάτας και των χαρακτηριστικών της θα συμπεριλάβουμε στοιχεία και τη κριτική του Theodor W. Adorno στο έργο του Alban Berg και θα βασιστούμε σε ορισμένα από αυτά καθώς η γνώμη του και η προσέγγισή του όσον αφορά τη συγκεκριμένη Σονάτα για πιάνο είναι ιδιαίτερα σημαντική. Στο τελευταίο σημείο της εργασίας παρουσιάζουμε τη γνώμη και τον σχολιασμό από ορισμένους μουσικούς-μουσικολόγους, για να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο στην ουσιαστικότερη κατανόηση και επεξεργασία της Σονάτας.
Εpistemological Ιssues of Μusic Αnalysis : Alban Berg's Piano Sonata, Op. 1
Keywords: Δωδεκαφθογγισμός, Ατονικότητα, Σονάτα για πιάνο, Άλμπαν Μπέργκ, Κουαρτέτο Εγχόρδων, Σονάτα; Alban Berg, Τ. W. Adorno, Benjamin Wadsworth, Allen Forte, Matthew Arndt, Arnold Schönberg, Helene Nahowski, Piano Sonata Opus 1