Σχεδιασμός και εφαρμογή μιας προσέγγισης για τη διδασκαλία του σαντουριού βασισμένης στην άτυπη μάθηση - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Τις τελευταίες δεκαετίες το ενδιαφέρον της μουσικοπαιδαγωγικής κοινότητας έχει στραφεί ιδιαίτερα στην εισαγωγή άτυπων μορφών μουσικής μάθησης στην εκπαίδευση. Η εξ’ ακοής μάθηση της παραδοσιακής μουσικής που στο πέρασμα των χρόνων διδασκόταν μέσω της παρατήρησης και της μίμησης ως προφορική παράδοση, αποτέλεσε την βασική ιδέα της παρούσας έρευνας η οποία επιχειρεί να αναδείξει την προφορική διάσταση της παραδοσιακής μουσικής. Αυτή η προφορική διάσταση της παραδοσιακής μουσικής επιχειρείται να αναδειχθεί μέσα από την εφαρμογή μιας προσέγγισης βασισμένης σε μεθόδους και στρατηγικές που αξιοποιεί η άτυπη μάθηση στο ατομικό μάθημα παραδοσιακού οργάνου, με το σώμα και τη φωνή να καθοδηγούν το παίξιμο του οργάνου. Η έρευνα επικεντρώθηκε στο τρίπτυχο τραγούδι - σωματικά κρουστά - όργανο και είχε ως βασικό στόχο οι μαθητές του μουσικού σχολείου να προσεγγίσουν ένα ρεπερτόριο μικτών μέτρων της παραδοσιακής μουσικής χωρίς την ανάγνωση μουσικής σημειογραφίας, μέσω της ενεργής συμμετοχής. Με την κίνηση μέσω των σωματικών κρουστών να αποτελεί την βασική προσέγγιση για την υποστήριξη και κατανόηση του ρυθμού, και την φωνή να βοηθά στην κατανόηση της μελωδικής γραμμής, οι μαθητές που έλαβαν μέρος στη δράση, προσέγγισαν για πρώτη φορά ένα ρεπερτόριο αποκλειστικά με το αυτί. Κάποια από τα οφέλη που αποκόμισαν οι μαθητές ήταν το γεγονός ότι απέκτησαν εργαλεία προκειμένου μελλοντικά να «ξεκλειδώσουν» ένα ευρύ ρεπερτόριο μουσικής το οποίο θα τους είναι ευχάριστο να παίζουν ή και να τραγουδούν, ώστε να μπορούν να μαθαίνουν χωρίς την εποπτεία δασκάλου, εντός κι εκτός της σχολικής αίθουσας.

The interest of the music education community in recent decades, has focused on the introduction of informal forms of music learning in education. Learning traditional music aurally, that is, as an aural tradition, mainly through observation and imitation, has been the milestone of the present research, which attempts to highlight the aural dimension of traditional music.  This is attempted by implementing an informal, learning-based approach and strategies in the individual lessons of traditional instruments, by having the body and the voice guide the playing of the instrument. The research focused on the issues of “song-body percussion-instrument” and targeted at having the music school students approach a repertoire of mixed measures of traditional music without reading music notation, mainly through active participation. Implementing the movement through body percussion as the primary approach to support and comprehend the rhythm, as well as the voice to help understand the melodic line, the students who took part in the actiοn approached a repertoire entirely by ear for the first time. Some of the benefits that the students gained were that they were given the tools to "unlock" a wide repertoire of music that they would be happy to play or even sing, so that they could learn without the supervision of a teacher, inside and outside the classroom.
Keywords: παραδοσιακή μουσική, άτυπη μάθηση, εκμάθηση με το αυτί, σωματικά κρουστά, τραγούδι, όργανο.; traditional music, informal learning, learning by ear, body percussion, singing, instrument