Το 1ο μέρος της Sonata Romantica για σόλο κιθάρα του Manuel Ponce: ζητήματα μουσικής γλώσσας και ύφους - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η προσέγγιση της μουσικής γλώσσας και ύφους που αναπτύσσει ο Μεξικανός συνθέτης και πιανίστας Manuel Ponce (1882- 1948) κατά τη σύνθεση του 1ου μέρους της Sonata Romantica (1928), στην προσπάθειά του να ανταποκριθεί στην πρόσκληση – πρόκληση του συνεργάτη και φίλου του δεξιοτέχνη κιθαριστή Andrés Segovia (1893-1987) να γράψει μια ρομαντική σονάτα για σόλο κιθάρα, μιμούμενος το συνθετικό ύφος του Franz Schubert, στο πλαίσιο του εμπλουτισμού του περιορισμένου ρεπερτορίου μουσικής για σόλο κιθάρα κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Το ερευνητικό ερώτημα αφορά την ιχνηλάτηση της κλασικής επιρροής πάνω στο έργο και την αναγνώριση του κατά πόσον ο Ponce συγκλίνει με ή αποκλίνει από το μορφολογικό πρότυπο που διέπει την κλασική φόρμα σονάτας, καθώς και μια εκτίμηση όσον αφορά την παρουσία του ύφους του Schubert στο έργο. Ο προβληματισμός αυτός οδηγεί εν τέλει σε μια απόπειρα κριτικής αποτίμησης του έργου, αν δηλαδή εν τέλει αυτό αποτελεί μια απλή άσκηση ιστορικού ύφους ή αν, αντιθέτως, η χρήση δάνειων στοιχείων από το παρελθόν συμβαδίζει με πρωτότυπα δημιουργικά στοιχεία που αφήνουν να ακουστεί η φωνή του συνθέτη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αφετηρία της μελέτης αυτής δεν αποτελεί η έκδοση του Segovia (Mainz: Schott, 1929, αναν. 1957, GA 123) που συνήθως χρησιμοποιείται σήμερα στην πράξη, και που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εκτεταμένες επεμβάσεις του Segovia στο μουσικό κείμενο, αλλά το αρχικό κείμενο του Manuel Ponce, όπως το βρίσκουμε στην έκδοση Urtext της συλλογής Manuel Ponce, Guitar Works (Mainz: Schott, 2006, GA 544) υπό την επιμέλεια του Tilman Hoppstock, βασισμένη στο χειρόγραφο του Ponce.
Keywords: ρομαντική σονάτα, Μάνουελ Πόνσε, Αντρές Σεγόβια, κλασική κιθάρα, 20ός αιώνας, μορφή σονάτας, φόρμα σονάτας, κριτική, ανάλυση, νεοκλασικισμός, πιανίστας, μεξικανός συνθέτης, ισπανός κιθαρίστας, μορφολογική ανάλυση; sonata romantica, sonate romantique, manuel ponce, andres segovia, classical guitar, Allegro non troppo semplice, analysis, franz schubert, 20th century, sonata form, neoclassicism, pianist, mexican composer, spanish guitarist,