Ο Αντίκτυπος της Εκπαίδευσης στις Βιώσιμες Πρακτικές: Μελέτη Εργαζομένων Ξενοδοχείων στην Ελλάδα. - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα μελέτη στοχεύει να αξιολογήσει της επίδραση της τυπικής εκπαίδευσης και της συνεχούς κατάρτισης στην ευαισθητοποίηση και εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών μεταξύ των εργαζομένων στον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο. Η μεθοδολογία αφορούσε ένα ολοκληρωμένο ερωτηματολόγιο που διανεμήθηκε σε δείγμα 135 συμμετεχόντων από διάφορα ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα. Το ερωτηματολόγιο κάλυψε δημογραφικά στοιχεία, προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, ευαισθητοποίηση και κατανόηση της βιωσιμότητας, εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών και αντιληπτά εμπόδια και διευκολυντές. Τα κύρια ευρήματα αποκαλύπτουν υψηλό επίπεδο ευαισθητοποίησης των εργαζομένων στα ξενοδοχεία σχετικά με τις βιώσιμες πρακτικές και τα οφέλη τους. Παραδόξως, βρέθηκε αρνητική συσχέτιση μεταξύ του επιπέδου της επίσημης εκπαίδευσης και τόσο της ευαισθητοποίησης όσο και της εφαρμογής βιώσιμων πρακτικών. Η μελέτη προσδιόρισε επίσης τη σαφή επικοινωνία των στόχων βιωσιμότητας, τη διαθεσιμότητα πόρων και μια ισχυρή κουλτούρα βιωσιμότητας ως βασικούς διευκολυντές για την εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών στον κλάδο. Αντίθετα, τα εμπόδια που έγιναν αντιληπτά, όπως η έλλειψη ιεράρχησης της διαχείρισης και η ανεπαρκής κατάρτιση, δεν θεωρήθηκαν σημαντικά εμπόδια. Συμπερασματικά, η μελέτη προτείνει ότι ενώ η ευαισθητοποίηση για τη βιωσιμότητα είναι υψηλή, η επίσημη εκπαίδευση δεν συσχετίζεται απαραίτητα με τη βελτιωμένη εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών. Αυτό δείχνει ένα πιθανό κενό στην τρέχουσα εκπαιδευτική προσέγγιση για τη βιωσιμότητα στον ξενοδοχειακό κλάδο. Υπογραμμίζει την ανάγκη για πιο πρακτική εκπαίδευση με επίκεντρο τις εφαρμογές και συνεχή μάθηση για την αποτελεσματική ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών στον ξενοδοχειακό κλάδο.

This study aims to assess the influence of formal education and continuous training on the awareness and implementation of sustainable practices among employees in the Greek hotel industry. The methodology involved a comprehensive questionnaire distributed to a sample of 135 participants from various hotels across Greece. The questionnaire covered demographics, education and training programs, awareness and understanding of sustainability, implementation of sustainable practices, and perceived barriers and facilitators. The main findings reveal a high level of awareness among hotel employees about sustainable practices and their benefits. Surprisingly, a negative correlation was found between the level of formal education and both the awareness and implementation of sustainable practices. The study also identified clear communication of sustainability goals, resource availability, and a strong sustainability culture as key facilitators for implementing sustainable practices in the industry. In contrast, perceived barriers such as lack of management prioritization and insufficient training were not seen as significant obstacles. Conclusively, the study suggests that while awareness of sustainability is high, formal education does not necessarily correlate with improved implementation of sustainable practices. This points to a potential gap in the current educational approach towards sustainability in the hotel industry. It highlights the need for more practical, application-focused training and continuous learning to effectively embed sustainable practices in the hotel industry.
The Impact of Education on Sustainable Practices: A Study of Hotel Employees in Greece.
Keywords: Βιώσιμες Πρακτικές, Ξενοδοχειακή Βιομηχανία, Ελλάδα, Τυπική Εκπαίδευση, Ευαισθητοποίηση Εργαζομένων, Υλοποίηση.; Sustainable Practices, Hotel Industry, Greece, Formal Education, Employee Awareness, Implementation.