Προσεγγίζοντας διακαλλιτεχνικά την άτυπη μουσική μάθηση σε μαθητές εγχόρδων: Μία έρευνα δράσης σε πολιτιστικούς χώρους - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Ξεκινώντας μαθήματα μουσικού οργάνου, τα παιδιά έρχονται σε επαφή πρώτα με τεχνικές πτυχές του, τη μουσική σημειογραφία και τη θεωρία της μουσικής. Ο αρχικός ενθουσιασμός που βιώνουν κρατώντας το όργανο που ονειρεύονταν να παίζουν, συχνά μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, καθώς η διαδικασία μάθησης γίνεται όλο και πιο απαιτητική. Η παρούσα έρευνα, στηρίζεται στη διακαλλιτεχνικότητα ως διδακτική προσέγγιση, εστιάζει στην περιγραφή των βιωμάτων μαθητών εγχόρδων και επιχειρεί να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο η συγκεκριμένη προσέγγιση σε ένα πολιτιστικό περιβάλλον μπορούν να επηρεάζουν τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και τα κίνητρα για τη μάθηση σε ένα άτυπο πλαίσιο διδασκαλίας-μάθησης. Για την μελέτη επιλέχθηκε η ποιοτική μέθοδος και συγκεκριμένα η κριτική-χειραφετική έρευνα δράσης. Το δείγμα αποτέλεσαν μαθητές φιλαρμονικής ηλικίας 10-14 ετών, οι οποίοι μαθαίνουν βιολί ή τσέλο. Η ερευνήτρια σχεδίασε και υλοποίησε μαθήματα σε Μουσεία και τη Δημόσια Βιβλιοθήκη την περίοδο Ιανουάριο - Μάρτιο του 2024. Η συλλογή δεδομένων έφερε πλούσιο υλικό για ανάλυση από το οποίο προεκυψαν 5 θεματικές ενότητες. Τα αποτελέσματα ανέδειξαν τη δύναμη της διακαλλιτεχνικότητας στην ενίσχυση της σημειωτικής δραστηριότητας, της φαντασίας και της δημιουργικότητας των μαθητών. Η σύνδεση μουσικής, τέχνης και λόγου σε συνδυασμό με τη βιωματική συμμετοχή καλλιέργησαν δεξιότητες συνεργασίας και αισθητική ευαισθησία. Οι πολιτιστικοί χώροι λειτούργησαν ως πηγή έμπνευσης, προσφέροντας στα παιδιά αισθητική απόλαυση, ελευθερία έκφρασης και χαρά δημιουργίας. Η έρευνα καταδεικνύει ότι η μουσική διδασκαλία, όταν εμπλουτίζεται με διακαλλιτεχνικές προσεγγίσεις μεσα σε πολιτιστικούς χώρους, μπορεί να ενισχύσει τη βαθιά κατανόηση, τη συναισθηματική ευαισθησία και τη χαρά της μάθησης. Παράλληλα, επιβεβαιώνει τη σημασία των βιωματικών και συμμετοχικών μεθόδων, προσφέροντας στα παιδιά μια πολυδιάστατη, εμπνευσμένη και δημιουργική μαθησιακή εμπειρία.

When children begin musical instrument lessons, they are typically introduced to the technical aspects of the instrument, musical notation, and music theory. However, the initial excitement of holding the instrument they dream of playing often fades as the learning process becomes more demanding. This research, grounded in an interartistic teaching approach, explores the experiences of string students and investigates how teaching in cultural venues can influence their imagination, creativity, and motivation in an informal learning context. A qualitative method, specifically action research, was employed for this study. The sample consisted of philharmonic students aged 10–14 learning violin or cello. From January to March 2024, the researcher designed and implemented lessons in museums and the public library. The data collection provided a wealth of material, leading to the emergence of five key themes. The findings emphasized the role of interculturalism in enhancing students' semiotic activity, imagination, and creativity. The integration of music, art, and speech, combined with experiential participation, fostered collaboration and aesthetic sensitivity. Cultural spaces proved to be a source of inspiration, offering children aesthetic pleasure, freedom of expression, and the joy of creation. This research demonstrates that music education, enriched with interartistic approaches in cultural venues, can deepen understanding, cultivate emotional sensitivity, and amplify the joy of learning. Furthermore, it underscores the importance of experiential and participatory methods, providing children with a multidimensional, inspiring, and creative learning experience.
Approaching interartistic informal music learning in string instrument students: An action research in cultural spaces
Keywords: διακαλλιτεχνικότητα, μουσική εκπαίδευση, άτυπο πλαίσιο μαθήματος εγχόρδων, πολιτιστικό περιβάλλον, έρευνα δράσης; interartistic approach, music education, informal string instrument learning context, cultural environment, action research