«Ευαισθητοποίηση μαθητών γυμνασίου για το ζήτημα των ναρκωτικών ουσιών, μέσα από μια μουσική εκπαιδευτική εφαρμογή» - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Η παρούσα διπλωματική εργασία προσεγγίζει το ζήτημα των ναρκωτικών ουσιών και της επιρροής της μουσικής μέσω μίας μουσικής εκπαιδευτικής εφαρμογής. Το ζήτημα της χρήσης ναρκωτικών από εφήβους έχει προκαλέσει την ανάγκη για μελέτη, σχετικά με τη μείωση του φαινομένου. Τόσο η ψυχολογική κατάσταση των εφήβων όσο και η μουσική φαίνεται πως έχουν πρώτιστη σημασία στη ζωή των εφήβων σήμερα. Επιπλέον, συγκεκριμένα μουσικά είδη όπως, η ραπ και η ροκ έχουν κατηγορηθεί ότι είναι πιθανό να ωθήσουν άτομα στη χρήση. Ιδιαίτερη είναι και η σημασία των στίχων ανάλογων τραγουδιών με σχετική θεματολογία, καθώς συχνά περιέχουν ανάρμοστο λεξιλόγιο. Η βιβλιογραφική επισκόπηση αναπτύσσει τις παραπάνω πτυχές και ολοκληρώνεται με την μελέτη προγραμμάτων πρόληψης στα σχολεία με επίκεντρο τη μουσική. Στην παρούσα εκπαιδευτική εφαρμογή, οι μαθητές με την συμπλήρωση σχετικών ερωτηματολογίων αναφέρθηκαν στην οπτική τους για τη χρήση ναρκωτικών ουσιών από εφήβους. Πιο συγκεκριμένα, εμβάθυναν στο ζήτημα αναφερόμενοι στις αιτίες που θεωρούν ότι οδηγούν τους νέους στη χρήση, στις ψυχικές και σωματικές συνέπειες που δημιουργούνται έπειτα και στις συνέπειες σε διαπροσωπικό επίπεδο. Διερευνώντας επίσης τις απόψεις των εφήβων, σχετικά με τον βαθμό που μπορεί η μουσική να ωθήσει νέους στη χρήση, γίνεται αναφορά στην οπτική τους για τις έννοιες του εθισμού και της απεξάρτησης. Όπως υποστήριξαν, συγκεκριμένα είδη μουσικής θεωρούν ότι είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν στη χρήση ουσιών. Ακόμη, διερευνήθηκε η οπτική των νέων σχετικά με την επίδραση της μουσικής στη χρήση ναρκωτικών, αλλά και την επιρροή προς τους γύρω τους. Τέλος, παρατίθενται οι σκέψεις των εφήβων σε τραγούδια με ανάλογη θεματολογία καθώς και η εικαστική απεικόνιση των σκέψεων που προκύπτουν από το άκουσμα ανάλογων τραγουδιών.

This dissertation approaches the drug issue and the influence of music through an educational musical implementation. The drug issue about students during adolescence has caused the need for further research, related to the reduction of substance use. So much the psychology of the students as music seems to be of major importance for the adolescents’ lives. Furthermore, specific types of music like rap and rock had accused that it’s possible to lead people to drug use. There is special meaning in the lyrics in these kind of songs with related thematology, because they often include inappropriate vocabulary. The first part of the research develops all the previous and finishes with prevention programs at schools with main focus in music. In the specific dissertation the drug issue and the influence of music is approached through an educational musical implementation. At the specific implementation, students through questionnaires referred to drug issue of adolescents from their point of view. More specific, they delved into the issue talking about the reasons that lead youth to drug use, physical and mental consequences and the ramifications in an interpersonal level. Moreover, investigating the adolescents’ opinion, related with the degree that music can influence the youth at the drug use, the students’ perspective about addiction and its treatment is mentioned. Also, this dissertation anatomizes what adolescents think about how much music can influence the youth to drug use. They supported that specific types of music are more possible to lead someone to toxic drug use. Furthermore, the youth’s point of view related to the influence of music in drug use and of their immediate people is investigated. Thus, the thoughts of adolescents in songs with related thematology and the visual depiction of their thoughts that arise from listening to these kind of songs.
Raising awareness of middle school students about the drug issue, through an educational musical implementation
Keywords: χρήση ναρκωτικών, εφηβεία, μουσική, ευαισθητοποίηση; drug use, adolescence, music, raising awareness