Σχεδιασμός και υλοποίηση μιας διαδικτυακής βιβλιογραφικής βάσης δεδομένων - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Η παρούσα εργασία αποτελεί την πτυχιακή μου εργασία με τίτλο “Σχεδιασμός και Υλοποίηση μιας Διαδικτυακής Βιβλιογραφικής Βάσης Δεδομένων”. Πρόκειται για μία Διαδικτυακή Εφαρμογή που έχει ως σκοπό, μετά από έρευνα και μελέτη παρόμοιων υλοποιήσεων, να κάνει έναν αποδοτικό σχεδιασμό και υλοποίηση ενός διαδικτυακού περιβάλλοντος που ώς στόχο έχει να παρέχει πληροφόρηση, στους χρήστες που θα το επισκεφτούν, σχετικά με το βιβλιογραφικό έργο (δημοσιεύσεις, βιογραφικά, διπλωματικές και διδακτορικές εργασίες, άρθρα, συνέδρια) όλων των εμπλεκομένων μερών στην πανεπιστημιακή κοινότητα (καθηγητές, ερευνητές κ.α.). Στη συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποιήθηκε η περίπτωση του Ιονίου Πανεπιστημίου ως βάση για να χτιστεί αυτή εφαρμογή. Οι περιπτώσεις που μελετήθηκαν δεν προέρχονται μόνο από αντίστοιχους φορείς αλλά από άλλους φορείς που ασχολούνται με τον τομέα της επιστημονικής βιβλιογραφίας και τη διάθεση της στο ευρυ κοινο όπως εκδοτικοί οίκοι ή μηχανές αναζήτησης. Ο λόγος που έγινε αυτό ήταν για να δούμε πως αντιμετωπίζεται το ζήτημα από διαφορετικές σκοπιές το ζήτημα έτσι ώστε να συμπεράνουμε ποιά πρέπει να είναι η δομή της εφαρμογής. Μετά την μελέτη ακολούθησαν ο σχεδιασμός της εφαρμογής καθώς ήταν σημαντικό να ξεχωρισουμε τους τύπους χρηστων σε ένα τέτοιο σύστημα και να και να ορίσουμε σε ποιές διαδικασίες λαμβάνουν μέρος. Τεχνικά, τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τα τυπικά για μία δυναμική ιστοσελίδα. Συγκεκριμένα οι γλώσσες προγραμματισμού που χρησιμοποιήθηκαν ήταν οι: PHP, HTML, CSS, SQL. Απαραίτητη κρίνεται και η χρηση ενος εξυπηρετητη ιστοσελίδων και γι αυτό επιλέχθηκε το XAMPP, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά για την σχεδίαση και ανάπτυξη δυναμικών ιστοσελίδων PHP/MySQL. Στα πλαίσια της υλοποίησης παρέχονται ενδεικτικές οθόνες και ο κώδικας με τον οποίο επιτυγχάνονται οι λειτουργίες που αναλύσαμε. Ένα ακόμα κύριο μέλημα μου ήταν το γραφικό περιβάλλον (GUI) ώστε να είναι φιλικο προς το χρήστη και να προσαρμοζεται “on the fly” ανάλογα με την οθόνη στην οποία αναπαράγεται.
Keywords: Διαδικτυακή, Βιβλιογραφική, Βάση Δεδομένων; php, sql, html, bootstrap, apachi