«Μετάφραση της έκθεσης της UNESCO “Global report on culture for sustainable urban development (Urban Future)”, Μέρος Ι, από τα αγγλικά προς τα ελληνικά» - (:unkn) unknown (My University, 2024)
H παρούσα πτυχιακή εργασία αφορά τη μετάφραση του πρώτου μέρους από την έκθεση της UNESCO “Global report on culture for sustainable urban development (Urban Future)”. Το εν λόγω κείμενο πραγματεύεται την ανάδειξη της αστικής πολιτιστικής κληρονομιάς όπως ταξινομείται σε περιοχές μελέτης και τις τεχνικές για τη συντήρησή της ανά τον κόσμο, καθώς και τις κοινωνικό-πολιτιστικές συνθήκες που επιτρέπουν την ανάδειξή της. Πρόκειται για ένα κείμενο πολυτροπικό. Στο κείμενο αναλύονται με σύντομο τρόπο στοιχεία για την αστική πολιτιστική κληρονομιά, το αστικό δίκτυο των περιοχών, παράγοντες που το επηρεάζουν καθώς και προκλήσεις. Η μετάφραση πλαισιώνεται με σχολιασμό, όπου γίνεται κατηγοριοποίηση των μεταφραστικών προβλημάτων εξηγώντας πως αντιμετωπίστηκαν. Για την παρούσα εργασία αξιοποιήθηκαν μεταφραστικές τεχνικές και θεωρίες, όπως αυτές των Vinay και Darbelnet, του Venuti, της Nord, του Catford, του Benjamin και του Newmark, καθώς και μελέτες ειδημόνων σε θέματα που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά, με σκοπό την ακριβέστερη απόδοση της ορολογίας.

This thesis is a translation of the first part of the UNESCO report "Global report on culture for sustainable urban development (Urban Future)". This text deals with the promotion of urban cultural heritage as classified into study areas and the techniques for its conservation around the world, as well as the socio-cultural conditions that enable its promotion. It is a multimodal text. The text briefly analyses data on urban cultural heritage, the urban network of sites, factors affecting it and challenges. The translation is accompanied by a commentary, which categorises the translation problems and explains how they were addressed. Translation techniques and theories, such as those of Vinay and Darbelnet, Venuti, Nord, Catford, Benjamin and Newmark, as well as studies by experts on issues related to cultural heritage, have been used for this paper in order to provide accurate terminology.
“Translation of the global report on culture for sustainable urban development (Urban Future), Part 1, UNESCO, From English to Greek.”
Keywords: UNESCO, αστική πολιτιστική κληρονομιά, αστικός σχεδιασμός, αστική αναγέννηση, βιώσιμη ανάπτυξη.; UNESCO, urban heritage, urban planning, urban regeneration, sustainable development.