Η πτώση του Τείχους μέσα από τις ομιλίες των Καγκελάριων Βίλλυ Μπραντ, Γκέρχαντ Σρέντερ και Άνγκελα Μέρκελ. Μετάφραση και Σχολιασμός. - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία ασχολείται με την μετάφραση τριών πολιτικών ομιλιών, που εκφωνήθηκαν από τον Βίλλυ Μπραντ, τον Γκέρχαντ Σρέντερ και την Άνγκελα Μέρκελ, αναφορικά με την πτώση του Τείχους, κατά τα έτη 1989, 1999 και 2019 αντιστοίχως. Η εργασία αποτελείται από τη μετάφραση των τριών ομιλιών στα Ελληνικά, την παράθεση των τριών πρωτότυπων ομιλιών στα Γερμανικά και τέλος το μεταφραστικό σχολιασμό. Ο μεταφραστικός σχολιασμός έγινε με βάση την λειτουργική προσέγγιση της μετάφρασης της Chriastiane Nord και εστιάζει στην ανάλυση του κειμένου-πηγή, στο πακέτο μεταφραστικών οδηγιών και τον εντοπισμό των μεταφραστικών προβλημάτων.
Keywords: πτώση, Τείχος, ενότητα, Γερμανία, ομιλία, μετάφραση, μεταφραστικά προβλήματα