Μετάφραση στα ελληνικά αποσπάσματος του καναδικού Ποινικού Κώδικα: «Εγκλήματα κατά του Προσώπου και της Τιμής» και σχολιασμός της μεταφραστικής διαδικασίας - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία συντάχθηκε με βάση τον Κανονισμό Εκπόνησης Πτυχιακής Εργασίας του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας (ΤΞΓΜΔ) του Ιονίου Πανεπιστημίου. Αφορά την ευθεία μετάφραση και τον σχολιασμό ενός νομικού κειμένου από την αγγλική προς την ελληνική γλώσσα, το οποίο δεν έχει επίσημα μεταφραστεί. Το κείμενο-πηγή είναι απόσπασμα από τον Ποινικό Κώδικα του Καναδά με τίτλο «Εγκλήματα κατά του Προσώπου και της Τιμής». Το κείμενο-πηγή αποτελεί νομικό κείμενο και η μετάφρασή του γίνεται με σκοπό να αποτελέσει τεκμήριο του πρωτοτύπου. Κάθε μεταφραστική εργασία με νομικό περιεχόμενο πρέπει να αντιμετωπίζεται ως νομική υπόθεση και όχι απλά ως συνηθισμένη μετάφραση. Ειδικά για τη μετάφραση νομικών κειμένων, πρέπει αρχικά να αποφασιστεί αν το κείμενο-στόχος θα αποτελέσει μεταφρασμένη εκδοχή του πρωτοτύπου ή αν θα επιτελεί τον ίδιο σκοπό με αυτόν του πρωτοτύπου και θα έχει την ίδια νομική ισχύ (όπως επί παραδείγματι στην περίπτωση των Κανονισμών και των Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Όταν απαιτείται, πρέπει να επιστρατεύονται σύμβουλοι ορολογίας (νομικοί, δικηγόροι κλπ), οι οποίοι εξειδικεύονται στον κλάδο στον οποίο αφορά η συγκεκριμένη μεταφραστική εργασία. Στην προκειμένη περίπτωση, καθώς η μετάφραση σαν στοχευμένη δραστηριότητα έχει τελολογικό χαρακτήρα, ο σκοπός που επιτελεί το μετάφρασμα είναι να αποδώσει τη σημασία του πρωτοτύπου με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσοχή και σαφήνεια και να αποτελεί μεταφρασμένη εκδοχή του συγκεκριμένου αποσπάσματος του καναδικού Ποινικού Κώδικα.

This dissertation was written based on the Dissertation Regulation of the Department of Foreign Languages, Translation and Interpreting of the Ionian University. It concerns the translation and annotation of a legal text from English to the Greek language, which has not been officially translated. The source-text is an excerpt from the Criminal Code of Canada entitled "Crimes Against the Person and Reputation". The source-text is a legal text and the target-text is intended to be a translated version of the original. Any translation task with a legal content must be treated as a legal matter and not as an ordinary translation. Especially for the translation of legal texts, it should first be decided whether the target-text will constitute a translated version of the original or whether it will fulfill the same purpose as that of the original and have the same legal value (as for example in the case of Regulations and Directives of the European Union. When it is required consultants (legal consultants, lawyers etc.), specialized in the field that concerns the specific translation task, should be engaged. In this case, since translation as a targeted activity has teleological character, the purpose of the target-text is to convey the meaning of the original text as carefully and clearly as possible and to be a translated version of the specific excerpt of the Canadian Criminal Code.
Keywords: Μετάφραση, νομική μετάφραση, Ποινικός Κώδικας του Καναδά, έγκλημα, ανθρωποκτονία, δολοφονία; Translation, legal translation, Criminal Code of Canada, offence, homicide, murder