Μετάφραση και σχολιασμός κειμένων του Dr. James M. Dorsey με θέμα την εκμετάλλευση, τον έλεγχο και την υποβάθμιση των κατοίκων των χωρών της Μέσης Ανατολής - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Αντικείμενο της Πτυχιακής Εργασίας αποτελεί η μετάφραση και ο μεταφραστικός σχολιασμός τεσσάρων κειμένων του Dr. James M. Dorsey, δημοσιογράφου και συμβούλου, με θέμα την εκμετάλλευση, τον έλεγχο και την υποβάθμιση των κατοίκων των χωρών της Μέσης Ανατολής. Και τα τέσσερα άρθρα δημοσιεύτηκαν κατά τους πρώτους μήνες του 2020 στην ερευνητική πύλη ResearchGate και συγκεκριμένα παρουσιάζουν τα προβλήματα που δημιουργούνται - τόσο στις συγκεκριμένες χώρες όσο και παγκόσμια - όταν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα καταπατώνται. Ο αναγνώστης στο πρώτο κείμενο πληροφορείται για τον κορονοϊό και τους κινδύνους που ενέχει η πανδημία του, αρχικά στους καταυλισμούς προσφύγων και εκτοπισμένων στην Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική και κατ’ επέκταση και παγκόσμια. Το δεύτερο κείμενο αναφέρεται στον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης στο Πακιστάν, συγκρίνοντάς τον με το μοντέλο της Κίνας. Επιπλέον, πληροφορεί τον αναγνώστη για τους λόγους του περιορισμού αυτού και για τον Οικονομικό Διάδρομο Κίνας-Πακιστάν. Ακολούθως, το τρίτο κατά σειρά κείμενο διατείνεται την προάσπιση των πολιτικών ελευθεριών συγκρίνοντας δύο περιστατικά που έλαβαν χώρα στο Ισραήλ και την Σκανδιναβία. Μέσω αυτής της σύγκρισης, ο συντάκτης του κειμένου επισημαίνει την έλλειψη βασικών ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων τόσο στην Μέση Ανατολή όσο και στις δυτικές χώρες των αντιδημοκρατικών ηγετών. Τέλος, το τέταρτο κείμενο πληροφορεί τον αναγνώστη για τον αγώνα των κατοίκων των χωρών της Μέσης Ανατολής να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους μέσω διαμαρτυριών και διαδηλώσεων – ακόμη κι αν χρειαστεί να υποστούν την βία των ενόπλων δυνάμεων. Κατά συνέπεια, ο γενικός άξονας πληροφόρησης του αναγνωστικού κοινού είναι η καταπάτηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Μέση Ανατολή από τους εκπολιτιστικούς και απολυταρχικούς ηγέτες της και η διεκδίκησή αυτών από τους κατοίκους της.

The subject of the Thesis is the translation and translational commentary of four texts by Dr. James M. Dorsey, journalist and consultant, on the exploitation, control and degradation of the inhabitants of the Middle Eastern countries. All four articles were published in the first months of 2020 on ResearchGate and specifically present the problems that arise - both in these countries and globally - when basic human rights are being violated. The reader in the first text is informed about the coronavirus and the dangers posed by its pandemic, first in the refugee camps and displaced in the Middle East and North Africa and consequently worldwide. The second text refers to the restriction of freedom of expression and the media in Pakistan, comparing it with the model of China. In addition, it informs the reader about the reasons for this restriction and about the China-Pakistan Economic Corridor. The third text then goes on to defend political freedoms by comparing two incidents that took place in Israel and Scandinavia. Through this comparison, the author of the text points out the lack of basic freedoms and democratic rights in both the Middle East and the western countries of anti-democratic leaders. Finally, the fourth text informs the reader of the struggle of the inhabitants of the Middle Eastern countries to claim their rights through protests and demonstrations - even if they have to suffer the violence of the armed forces. Consequently, the general axis of information of the reading public is the violation of basic human rights in the Middle East by its civilizanionalists and authoritarian leaders and the claim of these by its inhabitants.
Translation and commentary of texts by Dr. James M. Dorsey on the exploitation, control and degradation of the inhabitants of the Middle Eastern countries
Keywords: ανθρώπινα δικαιώματα, κορονοϊός, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολιτικές ελευθερίες, διαμαρτυρίες, Μέση Ανατολή; human rights, coronavirus, social media,political freedoms, protests, Middle East