ΜΑΚΙΑΒΕΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2023 - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα μελέτη επιχειρεί τον διαφωτισμό των δημοκρατικών αντιλήψεων του Φλωρεντινού πολιτικού στοχαστή, Νικολό Μακιαβέλι. Επιπλέον, επιδιώκει να αναδείξει την χρήση της μακιαβελικής φιλοσοφίας του, στη σύγχρονη ελληνική πολιτική σκηνή. Πάνω σε αυτούς τους δύο πυλώνες, οικοδομούνται τα ερευνητικά ερωτήματα, που προσδιορίζονται στο πρώτο κεφάλαιο. Για την διεξαγωγή συμπερασμάτων, η μελέτη κινείται σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά την μελέτη κάποιων από τα πρωτότυπα συγκράματα του Μακιαβέλι, καθώς και την γνώμη της επιστημονικής κοινότητας για αυτόν. Αυτές οι πληροφορίες παρατίθενται στο δεύτερο κεφάλαιο, όπου γίνεται η βιβλιογραφική ανασκόπηση. Ο δεύτερος άξονας σχετίζεται με την ανάλυση προεκλογικών άρθρων, χρησιμοποιώντας την κριτική ανάλυση πολιτικού λόγου. Η μεθοδολογία της έρευνας προσδιορίζεται στο τρίτο κεφάλαιο, ενώ η πρακτική εφαρμογή της αναπτύσσεται στο τέταρτο κεφάλαιο, μέσα από την ανάλυση δύο προεκλογικών άρθρων. Τέλος, ακολουθεί το πέμπτο κεφάλαιο, όπου επιτυγχάνεται η σύνδεση όλων των ευρημάτων της παρούσας εργασίας, με σκοπό να διεξαχθούν κάποια συμπεράσματα. Τα συμπεράσματα αυτά αφορούν την ανάδειξη των δημοκρατικών πεποιθήσεων του Νικολό Μακιαβέλι, καθώς και την επικαιρότητα του στην σύγχρονη ελληνική πολιτική σκηνή.

The present study attempts to enlighten the democratic conceptions of the Florentine political thinker, Niccolò Machiavelli. In addition, this study aim to highlight the use of Machiavellian philosophy in the modern Greek political scene. On these two pillars, the research questions identified in the first chapter, are built. In order to draw conclusions, the study moves along two axes. The first one has to do with the study of some of Machiavelli's original papers, as well as the opinion of the scientific community about him. This information is listed in the second chapter, where the literature review is done. The second axis is related to the analysis of pre-election articles, using the critical analysis of political discourse. The research methodology is defined in the third chapter, while its practical application is developed in the fourth chapter, through the analysis of two pre-election articles. Finally, the fifth chapter follows, where all the findings of this work are connected to draw some conclusions. These conclusions concern the emergence of Niccolò Machiavelli's democratic beliefs, and his relevance to the contemporary Greek political scene.
Keywords: Μακιαβέλι, πολιτική φιλοσοφία, κριτική ανάλυση λόγου, εκλογές; Machiavelli, political philosophy, critical discourse analysis, elections