Επαγγελματική εξουθένωση (burn out) εργαζομένων στην σύγχρονη ξενοδοχειακή βιομηχανία. Η περίπτωση των ξενοδοχείων της Κέρκυρας - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζεται η επαγγελματική εξουθένωση (burnout) των εργαζομένων στην σύγχρονη ξενοδοχειακή βιομηχανία, με ιδιαίτερη έμφαση στην περίπτωση των ξενοδοχείων της Κέρκυρας. Στόχος της είναι η διερεύνηση των αιτιών που συμβάλλουν στην εμφάνιση της εξουθένωσης, των επιπτώσεων της στην υγεία και την εργασιακή απόδοση των εργαζομένων, καθώς και την ανάπτυξη και πρόταση στρατηγικών για την αντιμετώπισή της. Μέσα από την ανάλυση τόσο δευτερογενών όσο και πρωτογενών δεδομένων, συλλεγμένων μέσω ερωτηματολογίων και συνεντεύξεων, η έρευνα αποσκοπεί στην κατανόηση της δυναμικής αυτής προβληματικής εντός του ιδιαίτερα απαιτητικού περιβάλλοντος της ξενοδοχειακής βιομηχανίας. Η μελέτη αναδεικνύει τη σημασία της δημιουργίας ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος που θα συμβάλει στη μείωση του φαινομένου της επαγγελματικής εξουθένωσης, ενώ παράλληλα προσφέρει πρακτικές συστάσεις για τη βελτίωση της ευημερίας των εργαζομένων και την αύξηση της παραγωγικότητας στον κλάδο. Η διατριβή συνεισφέρει στον επιστημονικό διάλογο σχετικά με το ζήτημα της επαγγελματικής εξουθένωσης, αναδεικνύοντας την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα και παρέμβαση σε ειδικευμένους τομείς της οικονομίας όπως η ξενοδοχειακή βιομηχανία, και ειδικότερα σε τουριστικoύς προορισμούς υψηλής ζήτησης όπως η Κέρκυρα. Επιπλέον, υπογραμμίζει την ανάγκη για την υιοθέτηση ολοκληρωμένων στρατηγικών διαχείρισης ανθρώπινων πόρων που να λαμβάνουν υπόψη την ψυχολογική ευημερία των εργαζομένων, προκειμένου να ενισχύσουν την βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχειακών μονάδων στον ολοένα εντεινόμενο παγκόσμιο τουριστικό ανταγωνισμό.

This diploma thesis examines the burnout of employees in the modern hotel industry, with particular emphasis on the case of Corfu hotels. Its aim is to investigate the causes that contribute to the occurrence of burnout, its effects on the health and work performance of employees, as well as the development and proposal of strategies to deal with it. Through the analysis of both secondary and primary data, collected through questionnaires and interviews, the research aims to understand this dynamic problem within the particularly demanding environment of the hotel industry. The study highlights the importance of creating a healthy work environment that will help reduce burnout, while offering practical recommendations to improve employee well-being and increase productivity in the industry. The thesis contributes to the scientific dialogue on the issue of burnout, highlighting the need for further research and intervention in specialized sectors of the economy such as the hotel industry, and especially in high demand tourist destinations such as Corfu. In addition, it underlines the need to adopt integrated human resource management strategies that take into account the psychological well-being of employees, in order to enhance the sustainability and competitiveness of hotel units in the ever-intensifying global tourism competition.
Professional burnout (burn out) of employees in the modern hotel industry. The case of Corfu hotels
Keywords: Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, Επαγγελματική Εξουθένωση, Εργασιακή Απόδοση, Ψυχική Υγεία, Τουρισμός, Ξενοδοχειακή Βιομηχανία Κέρκυρα; Human Resources Management, Professional Burnout, Work Productivity, Psychological Well-being, Tourism, Hotel Industry Corfu