ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΣΕ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η πτυχιακή εργασία εξετάζει τη σημασία της διαδοχής σε οικογενειακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον τουριστικό τομέα, επικεντρώνοντας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Αναλύει πώς η οικογενειακή διαδοχή συμβάλλει στην επιχειρηματική συνέχεια και ανάπτυξη, διατηρώντας τις παραδόσεις και τις αξίες της επιχείρησης. Παράλληλα, εντοπίζονται οι προκλήσεις που προκύπτουν, όπως οι ενδοοικογενειακές συγκρούσεις και η ανάγκη για εξειδικευμένες δεξιότητες στη νέα γενιά. Η έρευνα στηρίζεται σε ερωτηματολόγιο που δόθηκε σε επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα, διερευνώντας τις στρατηγικές, τις προσδοκίες και τις δυσκολίες της διαδικασίας διαδοχής. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της εκπαίδευσης, της σταδιακής ενσωμάτωσης των διαδόχων και της δημιουργίας ενός επίσημου πλάνου μετάβασης. Παρουσιάζονται επίσης παραδείγματα επιτυχημένων και ανεπιτυχών διαδόχων, τα οποία αναδεικνύουν την αξία της προσεκτικής προετοιμασίας και της καλής επικοινωνίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη των οικογενειακών επιχειρήσεων.

The thesis examines the importance of succession in family SMEs in the tourism sector, focusing on hotel businesses. It analyses how family succession contributes to business continuity and growth by preserving the traditions and values of the business. At the same time, it identifies the challenges that arise, such as intra-family conflicts and the need for specialised skills in the new generation. The research is based on a questionnaire given to entrepreneurs in the tourism sector, exploring the strategies, expectations and difficulties of the succession process. The findings highlight the importance of training, the gradual integration of successors and the creation of a formal transition plan. Examples of successful and unsuccessful successors are also presented, highlighting the value of careful preparation and good communication for the sustainable development of family businesses.
FAMILY SUCCESSION ISSUES IN SMALL AND MEDIUM-SIZED TOURISM ENTERPRISES
Keywords: Οικογενεια, μικρομεσαιες, επιχειρησεις; Family, small and medium-sized enterprises, businesses