Εδώδιμες μεμβράνες από πρωτεΐνες γάλακτος και τυρογάλακτος - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία είναι ένα πόνημα που στόχο έχει τη διερεύνηση των σύγχρονων τάσεων που κυριαρχούν στην συσκευασία τροφίμων και πιο συγκεκριμένα στις εδώδιμες μεμβράνες γάλακτος και τυρογάλακτος. Μελετώνται τόσο οι ιδιότητες των μεμβρανών, οι διάφορες εφαρμογές τους, όσο και η σύσταση αυτών και οι παράγοντες που επιδρούν στην ποιότητα και τη λειτουργία των εδώδιμων μεμβρανών. Τέλος, γίνεται αναφορά στους τρόπους που μπορούν να βελτιωθούν οι εδώδιμες μεμβράνες και το μέλλον αυτών στην αγορά των τροφίμων. Καταλήγει η παρούσα εργασία στο συμπέρασμα ότι είναι ένας πολύ καλός και οικονομικός τρόπος συσκευασίας και θα πρέπει ευρέως να χρησιμοποιηθεί, αφού εκτός των άλλων ενισχύει και την κυκλική οικονομία βοηθώντας στη μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος, καθώς το τυρόγαλα είναι ένας σημαντικός μολυντής που σε πολλές περιπτώσεις απορρίπτεται ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον.

The present study is a work that aims to investigate the current trends that prevail in food packaging and more specifically in edible milk and whey membranes. The properties of membranes, their various applications, as well as their composition and the factors that affect the quality and function of edible membranes are studied. Finally, reference is made to the ways in which edible membranes can be improved and their future in the food market. This study concludes that it is a very good and economical way of packaging and should be widely used, since among other things it strengthens the circular economy by helping to reduce the pollution of the environment, as whey is a major contaminant that in many cases is discarded uncontrollably to the environment.
Keywords: γάλα, ορός γάλακτος, εδώδιμες μεμβράνες, ιδιότητες εδώδιμων μεμβρανών, εφαρμογές, σύνθεση, επίδραση αλάτων, αντιμικροβιακές βρώσιμες μεμβράνες, μέθοδοι παραγωγής, μέθοδοι αξιολόγησης, μέθοδοι επικάλυψης; milk, whey, edible membranes, properties of edible membranes, applications, composition, effect of salts, antimicrobial edible membranes, production methods, evaluation methods, coating methods