Μουσείο και κοινωνικά ζητήματα - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Το μουσείο είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποκόπτεται από αυτήν, γι’ αυτό επιλέγει να παρουσιάσει θέματα ή γεγονότα τα οποία την απασχολούν. Ένα κοινωνικό ζήτημα το οποίο έρχεται ανά καιρούς στην επικαιρότητα είναι η θανατική ποινή.Μέσω μιας έκθεσης με αντικείμενα επιβολής της θανατικής ποινής το μουσείο θέλει να περάσει ένα μήνυμα στις χώρες που χρησιμοποιούν μέχρι και σήμερα την θανατική ποινή αλλά και για κοινωνικές ομάδες που τάσσονται υπέρ της. Τα μουσεία δεν περιορίζονται απλώς στην έκθεση ενός αντικειμένου, προσχωρούν στην επεξήγηση των νοημάτων του, σε παρουσίαση του γενικότερου πλαισίου μέσα στο οποίο ήταν τοποθετημένο, τους λόγους οι οποίοι ενέπνευσαν τον δημιουργό του, και όταν πρόκειται για ένα χρηστικό αντικείμενο, τον τρόπο χρήσης και λειτουργίας του. Τα μουσεία ως φορείς πολιτισμού δεν θα μπορούσαν να μείνουν αποκομμένα από την κοινωνία. Στόχος του μουσείου είναι η ανάπτυξη ιδεολογιών και η μετάδοση γνώσεων και αξιών. Τα εκθέματα επιβολής της θανατικής ποινής είναι παγκοσμίου ενδιαφέροντος και έχουν τεράστια ιστορική σημασία, λειτουργούν ως ένας κώδικας επικοινωνίας, καθώς ¨μιλούν¨ για πραγματικά γεγονότα και καταστάσεις. Γεγονότα, όπως την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία οδήγησε στη θέσπιση των νόμων περί της προστασίας τους. Είναι απαραίτητη η δημιουργία και η ύπαρξη τέτοιων μουσείων, καθώς οι σκοτεινές αλήθειες του παρελθόντος μας οδηγούν στην ανάγκη για την απόκτηση νέων ιδεών και απόψεων για την πορεία στο μέλλον
Keywords: μουσείο, θανατική ποινή, εκπαιδευτικός χαρακτήρας μουσείου, κοινωνικός ρόλος, κοινωνικά γεγονότα