Εννοιολογική χαρτογράφηση των εννοιών της γλώσσας, της ξένης γλώσσας και της ταυτότητας: Συστηματική ανασκόπηση επιστημονικών άρθρων διαστήματος 2011-2021 - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η παρούσα διπλωματική διατριβή ασχολείται με το ζήτημα των εννοιών της γλώσσας, της ξένης γλώσσας και της ταυτότητας. Πιο συγκεκριμένα, σκοπός είναι η συστηματική ανασκόπηση επιστημονικών άρθρων της τελευταίας δεκαετίας έτσι ώστε να προκύψει μία εννοιολογική χαρτογράφηση του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου. Ο λόγος που επιλέχθηκε αυτή η μεθοδολογική προσέγγιση είναι το γεγονός πως η βιβλιογραφία για τις παραπάνω έννοιες είναι άφθονη και πολύπλευρη και ως εκ τούτου κρίνεται σκόπιμη η εξέτασή της ώστε να καταστεί σαφές τόσο το ευρύτερο πλαίσιο όσο και το αν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω πρωτογενή ή δευτερογενή έρευνα. Αρχικά, μέσα από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση προέκυψαν οι ορισμοί των εννοιών καθώς και οι πιο φανερές συσχετίσεις ανάμεσα σε αυτές. Κατέστη φανερό πως πρόκειται για δύο έννοιες που έχουν απασχολήσει συχνά και έντονα την επιστημονική κοινότητα ενώ το πλαίσιο δράσης τους είναι αφενός ιδιαίτερο να οριστεί και αφετέρου δύσκολο να θεωρηθεί περιορισμένο σε μία μόνο πτυχή της πραγματικότητας. Μέσα από το στάδιο αυτό προέκυψαν και τα ερευνητικά ερωτήματα, τα οποία απαντήθηκαν μέσα τόσο από βιβλιογραφική ανασκόπηση όσο και από την συστηματική ανασκόπηση. Η απάντηση των ερωτημάτων καθώς και η εξαγωγή των γενικότερων συμπερασμάτων βρίσκονται στα τελευταία κεφάλαια της διατριβής, φανερώνοντας πως οι έννοιες της (ξένης) γλώσσας και της (πολιτισμικής και πολιτικής) ταυτότητας είναι συνυφασμένες με διάρκεια στο χρόνο, παρουσιάζοντας δυναμικές σχέσεις -επίδραση της μίας πάνω στην άλλη- και όντας συνδεδεμένες με πλήθος άλλων εννοιών, όπως ο πολιτισμός, η κουλτούρα, η ψυχολογία, η διδασκαλία, η αυτονομία, ο τουρισμός και η αυτοέκφραση.

This dissertation deals with the issue of the concepts of language, foreign language and identity. More specifically, the aim is the systematic review of scientific articles of the last decade so as to produce a conceptual mapping of this specific scientific field. The reason this methodological approach was chosen is the fact that the literature on the above concepts is abundant and multifaceted and therefore it is considered appropriate to examine it in order to clarify both the wider context and whether there is a need for further primary or secondary research. Initially, the definitions of the concepts and the most obvious correlations between them emerged through the literature review. It became clear that these are two concepts that have frequently and intensely occupied the scientific community, while their framework of action is on the one hand particular to define and on the other hand difficult to consider limited to a single aspect of human life. Through this stage, the research questions emerged, which were answered through both the bibliographic review as well as the systematic review. The answers to the questions as well as the derivation of the general conclusions are found in the last chapters of the thesis, revealing how the concepts of (foreign) language and (cultural and national) identity are intertwined over time, presenting dynamic relationships - the effect of one on the other - and being connected to a multitude of other concepts, such as culture, civilization, psychology, teaching, autonomy, self-expression and tourism.
Keywords: γλώσσα, ξένη γλώσσα, ταυτότητα, συστηματική ανασκόπηση, εννοιολογική χαρτογράφηση; language, foreign language, identity, systematic review, concept mapping