Υποτιτλισμός του μουσικού ντοκιμαντέρ "The Distortion of Sound" - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία περιλαμβάνει τον εξ ακοής υποτιτλισμό του μουσικού ντοκιμαντέρ με τίτλο “THE DISTORTION OF SOUND”, τον σχολιασμό του θεωρητικού πλαισίου, καθώς και των προβλημάτων και δυσκολιών που προέκυψαν. Ο υποτιτλισμός είναι μια υποκατηγορία της μετάφρασης με πολλές ιδιαιτερότητες και πρόσθετες παραμέτρους, αφού αντικείμενο του αποτελεί το οπτικοακουστικό κείμενο. Αυτού του είδους η αλληλεπίδραση ανάμεσα σε λόγο, ήχο και εικόνα προσφέρει πολύ διαφορετικές προϋποθέσεις εργασίας στον μεταφραστή σε σύγκριση με τη μετάφραση ενός γραπτού κειμένου και απαιτεί συχνά περισσότερη φαντασία, δημιουργικότητα και άνεση από το άτομο που μεταφράζει. Επομένως, πρόκειται για μια εφαρμογή της μετάφρασης που σίγουρα παρέχει ανεξάντλητο υλικό για ανάλυση και κριτική, πάντα με σκοπό τη συμμετοχή σε έναν εποικοδομητικό διάλογο που θα οδηγήσει στην πρόοδο του κλάδου, των μεταφραστών και των τεχνολογικών μέσων που αυτοί χρησιμοποιούν.
Keywords: Μετάφραση, οπτικοακουστική μετάφραση, υποτιτλισμός, ντοκιμαντέρ, χρονισμός, σχολιασμός, δυσκολίες