Αρχαιολογία και Εθνική Ταυτότητα: Η περίπτωση της Μασάντα στο Ισραήλ - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η παρούσα έρευνα εξετάζει την αλληλεπίδραση μεταξύ αρχαιολογίας και εθνικής ταυτότητας χρησιμοποιώντας τη Μασάντα, έναν ισραηλινό αρχαιολογικό χώρο, ως σημείο εστίασης. Παρακολουθώντας την εξέλιξη της Μασάντα από ιστορικό χώρο σε σύμβολο της ισραηλινής κληρονομιάς, διερευνά τους τρόπους με τους οποίους η αρχαιολογία διαμορφώνει και ενισχύει την εθνική ταυτότητα ενός λαού. Επιπροσθέτως, η έρευνα παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο η Μασάντα έχει χρησιμοποιηθεί ως σύμβολο της εβραϊκής ανθεκτικότητας και της σύνδεσης με τη γη, αναλύοντας την αναπαράστασή της στον κοινωνικό ιστό του Ισραήλ, τόσο πριν όσο και μετά την ίδρυσή του. Τέλος, εξετάζει τις αντιπαραθέσεις και τις ηθικές εκτιμήσεις γύρω από την ανασκαφή της και παρουσιάζει κάποια στοιχεία για τη σημερινή κατάσταση του αρχαιολογικού χώρου.

This research examines the interaction between archaeology and national identity using Masada, an Israeli archaeological site, as a focal point. By tracing Masada's evolution from a historical site to a symbol of Israeli heritage, it explores the ways in which archaeology shapes and reinforces a people's national identity. In addition, the research presents the ways in which the Masada has been used as a symbol of Jewish resilience and connection to the land, analyzing its representation in the social fabric of Israel, both before and after its establishment. Finally, it examines the controversies and ethical considerations surrounding its excavation and presents some insights into the current state of the archaeological site.
Keywords: αρχαιολογία, εθνική ταυτότητα, Μασάντα, Ισραήλ, αρχαιολογικός χώρος; archaeology, national identity, archaeological site, Masada, Israel