Η εφαρμογή της νανοτεχνολογίας στα τρόφιμα. - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Ο αναδυόμενος τομέας της νανοτεχνολογίας έχει προσφέρει καινοτόμες λύσεις σε διάφορους τομείς της βιομηχανίας τροφίμων, όπως η επεξεργασία τροφίμων, η συσκευασία και η μακροχρόνια αποθήκευση, ενώ ταυτόχρονα έχει συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων ενισχύοντας τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους και τη διατροφική τους αξία. Η παρούσα πτυχιακή εργασία παρουσιάζει τις κατηγορίες των νανοσωματιδίων που εφαρμόζονται στη βιομηχανία τροφίμων. Επιπλέον συνοψίζει τις πιθανές εφαρμογές τους όταν τροποποιούνται και ελέγχονται ποιοτικά καθώς και όταν παράγονται νέα πρόσθετα/συμπληρώματα τροφίμων και άλλα πιο υγιή προϊόντα. Τέλος εξετάζονται εν συντομία οι ανησυχίες για την ασφάλεια των καταναλωτών, οι εκτιμήσεις κινδύνου και η ισχύουσα νομοθεσία και οι ρυθμιστικές αρχές σχετικά με τη χρήση της νανοτεχνολογίας στα τρόφιμα.

The emerging field of nanotechnology has offered innovative solutions to various sectors of the food industry, including food processing and quality production, packaging, and long-term storage while simultaneously it has effectively contributed to the improvement of food quality by enhancing its organoleptic characteristics and nutritional value. This thesis presents the categories of nanoparticles applied in the food industry. In addition, it summarizes their potential applications when they are modified, and quality control as well as when new food additives/supplements and other healthier products are produced. Finally, consumer safety concerns, risk assessments, and current legislation and regulatory policies regarding the use of nanotechnology in food are briefly reviewed.
Keywords: τρόφιμα, νανοτεχνολογία, νανοσωματίδια, βιοαισθητήρες, νανοαισθητήρες, τοξικότητα, νομοθεσία; food, nanotechnology, nanoparticles, biosensors, nanosensors, toxicity, legislation