Η ψυχογλωσσολογία, κοινωνιογλωσσολογία και πως επηρεάζεται η γλώσσα στις περιθωριακές ομάδες : LGBDQ+ κοινότητα. - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Στην παρούσα εργασία ερευνάται και αναλύεται η σχέση της ανθρώπινης ψυχολογίας και της γλώσσας του ατόμου και πιο συγκεκριμένα η εξέλιξη της γλώσσας σε μειονοτικές ομάδες όπως η κοινότητα lgbtq+. H ψυχογλωσσολογία είναι σχετικά πρόσφατος διεπιστημονικός κλάδος που ανήκει τόσο στη γλωσσολογία όσο και στην ψυχολογία και διερευνά τη σχέση γλωσσικών και ψυχολογικών φαινομένων.Ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τα κοινωνιογλωσσολογικά χαρακτηριστικά που αναπτύσσει ένα άτομο κατά τη διάρκεια της ζωής του και κατ’ επέκταση αποτελεί βασικό παράγοντα για την επιλογή συγκεκριμένου τρόπου ανταλλαγής μηνυμάτων. Τα επικοινωνιακά χαρακτηριστικά δεν περιορίζονται μόνο στον τρόπο ομιλίας ενός ατόμου, τις λέξεις δηλαδή που θα επιλέξει να χρησιμοποιήσει αλλά και στο γενικότερο πλαίσιο της ανθρώπινης επικοινωνίας, στο οποίο συγκαταλέγονται τα νοήματα, ο γραπτός λόγος, οι χειρονομίες, ο τόνος της φωνής, η στάση του σώματος και οι εκφράσεις του προσώπου. Στόχος της παρούσας ερευνητικής εργασίας, είναι να διαπιστωθούν οι επικοινωνιακές διαφορές καθώς και οι γλωσσικές επιλογές (αν υπάρχουν) των ατόμων ανήκουν στην συγκεκριμένη κοινότητα. Η έρευνα εστιάζει κυρίως στην ελληνική πραγματικότητα και εμβαθύνει στα γλωσσικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης κοινωνίας, ξεκινώντας από την ιστορική εκδήλωση και καλλιέργεια αντιγλωσσών του παρελθόντος, φτάνοντας μέχρι την σύγχρονη εξέλιξη της γλώσσας, καθώς και την επιρροή του συγκεκριμένου θέματος από την σκοπιά της ψυχολογίας του ατόμου.
Keywords: ψυχογλωσσολογία, περιθωριακές ομάδες, LGBDQ+ κοινότητα