Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΠΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΥΡΩΠΗ. - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η μπύρα παρασκευάστηκε για πρώτη φορά στην αρχαία Μεσοποταμία και την Αίγυπτο γύρω στο 3000 π.Χ και αποτελούσε ένα δημοφιλές ποτό για χιλιάδες χρόνια. Η παρασκευή μπύρας διδάχτηκε από τους Αιγύπτιους στους Έλληνες και τους Ρωμαίους και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη. Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι ήταν λάτρεις του κρασιού, αλλά πολλοί, όπως ο Ιούλιος Καίσαρας, αγαπούσαν ταυτόχρονα και τη μπύρα. Οι αρχαίοι Κέλτες και οι Γερμανοί ήταν πότες μπύρας, αλλά οι πληροφορίες που υπάρχουν για το ποτό στην Ευρώπη πριν από τον Μεσαίωνα είναι ελάχιστες. Υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι η μπύρα προήλθε από τη Μεσοποταμία, η οποία διακατείχε μια μακρά και πλούσια παράδοση στην παραγωγή διαφόρων μεθυστικών ποτών, ανεξάρτητα από τις παραδόσεις της Μέσης Ανατολής και της Αιγύπτου. Ωστόσο, η τεχνική για την παρασκευή μπύρας προήλθε πιθανώς από την Ευρώπη. Η ελληνική προκατάληψη για την μπύρα πρωτοεμφανίστηκε μεταξύ των Αθηναίων συγγραφέων τον 5ο αιώνα π.Χ οι οποίοι θεωρούσαν ότι η μπύρα ήταν ένα ποτό κατώτερο σε σύγκριση με το κρασί και στα γραπτά τους καταγραφόταν ως «το θηλυκό ποτό των ξένων». Αυτή η πεποίθηση βασίστηκε στην αντίληψη ότι το κρασί είναι ένα καθαρό ποτό, ενώ η μπύρα αλλοιώνεται από τη χρήση μαγιάς. Οι Έλληνες έκαναν επίσης μια διάκριση μεταξύ της δικής τους άποψης κατανάλωσης, στην οποία το κρασί θα έπρεπε να πίνεται ιδανικά με μέτρο, με αυτή άλλων λαών, που κατανάλωναν ποικιλία μεθυστικών αχαλίνωτα, πιστεύοντας συχνά ότι η ξένη αυτή συνήθεια οφείλονταν σε περιβαλλοντικές συνθήκες. Οι Κέλτες ήταν οι πρώτοι που επηρεάστηκαν από την ελληνική καταναλωτική άποψη. Καθώς ήταν λαός που έπινε μπύρα, η κατανάλωση της δεν σταμάτησε, αλλά η σημασία της μειώθηκε και το κρασί άρχισε να θεωρείται ως ανώτερο ποτό, ιδιαίτερα κατά την Ρωμαϊκή ηγεμονία. Κατά τη διάρκεια της Αυτοκρατορίας, οι Ρωμαίοι εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν τη δημοτικότητα της μπύρας στις επαρχίες, σε νομικά, χριστιανικά και ιατρικά έργα. Γενικότερα στην αρχαία Ευρώπη, υπήρχαν λαοί πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους, (Φρύγες, Σκύθες, Κιμμέριοι κλπ) όμως η κατανάλωση μπύρας αποτελούσε κοινό τους χαρακτηριστικό. Η γερμανική κατάκτηση της Ευρώπης από τον πέμπτο αιώνα και μετά προκάλεσε μια μεγάλη αναβίωση της μπύρας, ιδιαίτερα κατά την αγγλοσαξονική περίοδο. Η πρώιμη ιστορία της μπύρας, είναι φυσικά καλυμμένη με μυστήριο, και προηγείται κάθε καταγεγραμμένης ανθρώπινης εμπειρίας. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά στοιχεία τα οποία μπορούν να αποτελέσουν μια εύλογη πηγή πληροφοριών για την πρώιμη ανακάλυψη ζυμωμένων αλκοολούχων.
Keywords: Μπύρα, Αρχαία ευρώπη, Μπύρες, Ιστρία, Λαοί, Κατανάλωση