Ο ήχος ως μέσο έκφρασης στην τέχνη : “ηχητικές αναμνήσεις”. - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Σκοπός της παρούσας εργασίας αποτελεί η δημιουργία ενός οπτικοακουστικού έργου, το οποίο θα συνδέει τον ήχο με την εικόνα. Το έργο είναι επηρεασμένο και βασισμένο στις αναμνήσεις της δημιουργού, προσδοκώντας μέσω των ηχοτοπίων, να προκαλέσει συναισθήματα και να δημιουργήσει εικόνες στον εκάστοτε επισκέπτη. Συγκεκριμένα, η εργασία έχει ως στόχο να εξετάσει α) την έννοια χώρου, σαν ένα περιβάλλον στο οποίο χτίζονται βιώματα και αποκτώνται αναμνήσεις, άμεσα συνδεδεμένες με εικόνες και ήχους, β) την έννοια του χρόνου, σαν χωροχρόνου αποτυπωμένου σε εικόνες, γ) τη δημιουργία ενός καλλιτεχνικού οπτικοακουστικού έργου, τη μεταφορά του στο σχολικό περιβάλλον και τη διερεύνηση της κατανόησης και των αντιδράσεων των μαθητών-επισκεπτών. Για τις ανάγκες της έρευνας, χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο, με ερωτήσεις κλειστού και ανοιχτού τύπου, το οποίο απαντήθηκε από 31 μαθητές, ηλικίας 10 έως 12 ετών (έκτης δημοτικού). Τα αποτελέσματα της έρευνας, υπέδειξαν πως αν και οι μαθητές δεν είχαν αντίστοιχη εμπειρία συμμετοχής σε οπτικοακουστικό έργο, κατανόησαν την έννοια του συγκεκριμένου περιβάλλοντος, καταφέρνοντας, παρακινούμενοι από το έργο αυτό, να εκφραστούν καλλιτεχνικά μέσω του ήχου. Η ένταξη της τέχνης στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο, που χρήζει περαιτέρω έρευνας. Ωστόσο, μέσα από το συγκεκριμένο έργο ανοίγονται νέοι δρόμοι προσέγγισης της τέχνης και επιβεβαιώνεται η ανάγκη για συχνότερες καλλιτεχνικές αποδράσεις, εκπληρώνοντας τους στόχους της παρούσας εργασίας.

The particular thesis aims to create an audiovisual work of art, which combines the sound with image. This work of art is based on the memories of its creator, in order to arouse emotions, through soundscapes, and create images to each attendee. More specifically, the thesis aims to analyze, a) the concept of space, as an environment in which experiences and memories are being acquired, associated with the images and sounds, b) the idea of time, as space-time continuum captured in images, c) the creation of an artistic work of art and its adaptation to the school environment, along with the investigation of students’ reaction and understanding. A questionnaire was used for the survey, which included open and close ended questions. Thirty one students, from ten to twelve years old, replied to the questionnaire. The results of the survey, showed that, even though students had no previous experience on audiovisual works of art, they have understood the concept of this particular environment. Being encouraged by this work of art, they have managed to express themselves through sound. The implementation of art in the educational process is a wide issue, which requires further research. However, new approaches of art, as well as the need of more frequent artistic getaways, are generated. This way, the aims of particular thesis, are met.
Keywords: χώρος, χρόνος, ηχοτοπίο; space, time, soundscape