Ο ρόλος του μαθήματος της μουσικής στην καθημερινή ζωή των παιδιών-προσφύγων σε ξενώνες φιλοξενίας: μια εθνογραφική μελέτη παρατήρησης - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα λειτουργεί ως χώρα υποδοχής προσφύγων και αιτούντων άσυλο από χώρες της Ανατολής, οι οποίες βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση ή συνθήκες ένδειας. Η κρατική μέριμνα και οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες παρέχουν υποστήριξη στις οικογένειες αυτές, με προτεραιότητα την κάλυψη βασικών αναγκών για την επιβίωσή τους. Η εκπαίδευση των προσφύγων αποτελεί εξίσου κύριο μέλημα των διάφορων φορέων, με σκοπό την ομαλή ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση του ρόλου του μαθήματος της μουσικής στην καθημερινή ζωή των παιδιών-προσφύγων σε ξενώνες φιλοξενίας. Καθώς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού των παιδιών αυτών έχει λάβει ελάχιστη ή καθόλου συστηματική εκπαίδευση, το μάθημα της μουσικής εξυπηρετεί γνωστικούς, αναπτυξιακούς και κοινωνικούς στόχους, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως μέσο έκφρασης και εκτόνωσης των αρνητικών συνεπειών των βιωμάτων πολέμου. Η συγκεκριμένη εργασία παρουσιάζει εθνογραφικά, μέσα από την συμμετοχική παρατήρηση και την συστηματική επιτόπια και αναστοχαστική καταγραφή, την κοινωνική διάσταση του μαθήματος της μουσικής σε παιδιά-πρόσφυγες από 2 ως 16 ετών και επεξηγείται με βάση τη θεματική ανάλυση. Μέσα από το ομαδικό τραγούδι και από δραστηριότητες μουσικοκινητικής αγωγής, παρατηρείται βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών-προσφύγων, ενώ παράλληλα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ομαλή τους ένταξη σε δομημένο εκπαιδευτικό σύστημα.
The role of music classes in refugee children's everyday life in refugee shelters: an ethnographic observation study
Keywords: διαπολιτισμική μουσική εκπαίδευση, παιδιά-πρόσφυγες, ξενώνες φιλοξενίας, ενσωμάτωση; multicultural music education, refugee children, refugee shelters, integration