«Ενισχυμένα γιαούρτια με αυξημένη αντιοξειδωτική ικανότητα» - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Στις μέρες μας, ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν να εντάξουν στη διατροφή τους προϊόντα με αυξημένες αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Στόχος της συγκεκριμένης εργασίας ήταν μέσα από την βιβλιογραφική ανασκόπηση να αναλύσει τόσο τη σημασία των λειτουργικών τροφίμων στη διατροφή όσο και τα παρεχόμενα οφέλη των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων στα ενισχυμένα γιαούρτια. Ο εμπλουτισμός του γιαουρτιού με φυσικά αλλά και συνθετικά αντιοξειδωτικά, αφενός με την ενσωμάτωσή τους απευθείας στο γιαούρτι και αφετέρου με την προσθήκη τους στο γάλα πριν από τη ζύμωση, μπορεί να του προσδώσει επιπλέον αντιοξειδωτικές ιδιότητες ενισχύοντας κατά συνέπεια τη θρεπτική του αξία. Ωστόσο, εστιάζοντας σε βιβλιογραφικές αναφορές, διαπιστώθηκε πως τα ενισχυμένα γιαούρτια με φυσικά πρόσθετα παρουσιάζουν την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση. Συνολικά, εξάγεται το γενικότερο συμπέρασμα ότι τα αντιοξειδωτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη νέων ενισχυμένων γιαουρτιών αντικαθιστώντας τα συνθετικά συντηρητικά και βελτιώνοντας τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του τελικού προϊόντος, χωρίς να αλλάζει το διατροφικό του προφίλ.

Nowadays, more and more consumers choose to include in their diet products with increased antioxidant properties. The aim of this study was to analyze, through the literature review, both the importance of functional foods in our diet and the benefits provided by the antioxidant properties in fortified yogurts. Enriching yogurt with natural as well as synthetic antioxidants, on the one hand by incorporating them directly into yogurt and on the other hand by adding them to milk before fermentation, can give it additional antioxidant properties, thereby enhancing its nutritional value. However, focusing on bibliography, it was found that fortified yogurts with natural additives show the highest antioxidant activity. Overall, the general conclusion that exported is that antioxidants can be used to develop new fortified yogurts by replacing synthetic preservatives and improving the antioxidant properties of the final product, without changing its nutritional profile.
"Fortified yogurts with increased antioxidant capacity"
Keywords: Γιαούρτι, ενισχυμένο, αντιοξειδωτική ικανότητα; Yogurt, fortified, antioxidant capacity