Μετάφραση και συγκριτική ανάλυση μισθωτηρίων συμβολαίων από την αγγλική και τη γερμανική προς την ελληνική γλώσσα - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτελείται από την μετάφραση και τον σχολιασμό δύο μισθωτηρίων συμβολαίων, ένα από τη γερμανική προς την ελληνική γλώσσα και ένα από την αγγλική προς την ελληνική. Στόχος της εργασίας είναι μέσα από τη μετάφραση των παραπάνω κειμένων να γίνει μία συγκριτική ανάλυση των μεταφρασμάτων και να αναδειχθούν τα μεταφραστικά προβλήματα που συναντήσαμε, τόσο λόγω διαφορετικών πολιτισμών όσο και διαφορετικών νομικών συστημάτων (Αγγλικό, Γερμανικό). Με βάση τη θεωρία του σκοπού και βασιζόμενοι στις μεταφραστικές τεχνικές της Stolze (2013: 9-10) για την αντιμετώπιση της νομικής ορολογίας, καταφέραμε να δώσουμε λύση σε μεταφραστικά προβλήματα που αφορούσαν όρους οι οποίοι δεν συναντούνται σε άλλα νομικά, και αντίστοιχα πολιτισμικά, συστήματα. Στην εργασία αυτή εξετάζεται αν μέσα από αυτές τις μεταφραστικές επιλογές μπορεί να διατηρηθεί η έννομη τάξη του πρωτότυπου κειμένου, ενώ ταυτόχρονα το μετάφρασμα να προορίζεται αποκλειστικά για τον αποδέκτη στην ελληνική γλώσσα.

The following thesis consists of the translation and commentary of two lease agreements, one from German to Greek and one from English to Greek. The aim of the thesis is, through the translation of the above mentioned texts, to make a comparative analysis of the translations and to highlight the translation problems encountered due to different cultures and different legal systems (English, German). Based on the Skopos theory and Stolze's (2013: 9-10) translation techniques for dealing with legal terminology, we were able to provide solutions to translation problems involving terms that are not found in other legal and correspondingly cultural systems. This thesis examines whether through these translation choices it is possible to preserve the legal order of the original text, while at the same time provide a translation that is intended exclusively for a Greek-speaking recipient.
Translation and comparative analysis of lease agreements from English and German into Greek
Keywords: Συμφωνητικό μίσθωσης/μισθωτήριο συμβόλαιο, μεταφραστικές οδηγίες, θεωρία του Σκοπού, νομική μετάφραση, νομικό σύστημα, συγκριτικό δίκαιο; Lease Agreement, translation brief, Skopos theory, legal translation, legal system, comparative law