Το Ολόγραμμα στην Τέχνη: Εγκατάσταση με Projecting Video art βασισμένο στο πείραμα Ρόρσαχ - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Στη διπλωματική εργασία γίνεται εισαγωγή στην έννοια της ολογραφίας στο πρώτο κεφάλαιο, πώς προκύπτει η παραγωγή ολογραμμάτων, από πού ξεκίνησε, ποιο το γενικότερο χρονικό πλαίσιο. Στο δεύτερο και τρίτο κεφάλαιο αναλύονται όροι και θεωρίες που σχετίζονται με τη φυσική, όπως οι ιδιότητες του φωτός, το φαινόμενο της όρασης, και το σύμπαν (θεωρίας της ολογραφίας), θεωρία του Σωκράτη για την αναζήτηση της αλήθειας, θεωρίες Γιούνγκ και Φρόιντ, το φαινόμενο του καθρέφτη, το είδωλο, η αναζήτηση για το ωραίο και πως συνδέεται με την τέχνη και το έργο, το τεστ κηλίδων μελάνης Ρόρσαχ κ.α. Παρουσιάζονται ακόμη έργα καλλιτεχνικών έργων, καθώς και οι πρακτικές τους, ως προς την τεχνολογία που χρησιμοποιείται.). Αναλύεται επιπλέον, το σύμβολο της προβολής. ακολουθεί στο τέταρτο κεφάλαιο η παρουσίαση της εγκατάστασης, αυτόνομου καλλιτεχνικού έργου video art ολόγραμμα .Ακολουθούν οι τεχνικές και οι μέθοδοι, τα εφέ δηλαδή που χρησιμοποιούνται. Το συνολικό έργο αποτελεί μια εγκατάσταση με καθρέφτη , πλεξιγκλάς και προτζέκτορα. Ακόμη, δημιουργήθηκε και ηχητική σύνθεση για εμπλουτισμό του έργου, η οποία βασίζεται σε προσωπικό πειραματισμό. Τέλος, το άτομο είναι σε θέση να εκφράσει αυτό που δεν μπορεί να πει, να διεγερθεί η φαντασία του, να μιλήσει για τυχόν φόβους, να παρατηρήσει, να προσεγγίσει το έργο , να το ερμηνεύσει με το δικό του τρόπο, να εκφράσει ελεύθερα τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.

In the diploma thesis, the concept of holography is introduced in the first chapter, how the production of holograms arises, where it started, what is the general time frame. In the second and third chapters, terms and theories related to physics are analyzed, such as the properties of light, the phenomenon of vision, and the universe (holography theory), Socrates' theory of the search for truth, theories of Jung and Freud, the mirror phenomenon, the image, the search for the beautiful and how it is connected to art and the work, the Rorschach inkblot test, etc. Works of artistic works are also presented, as well as their practices, in terms of the technology used). Additionally, the projection symbol is analyzed. Follows in the fourth chapter the presentation of the installation, an independent artistic work video art hologram. Next are the techniques and methods, i.e. the effects used. The overall project is an installation with a mirror, plexiglass and a projector. Also, a sound composition was created to enrich the project, which is based on personal experimentation. Finally, the person is able to express what he cannot say, to stimulate his imagination, to talk about any fears, to observe, to approach the work, to interpret it in his own way, to express thoughts freely and his feelings.
Keywords: Ολόγραμμα, πείραμα, φως, πορτραίτο, καθρέφτης, τέχνη, ομορφιά, βίντεο, προβολή; Hologram, experiment, light, portrait, mirror, art, beauty, video, projection