Προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διερμηνείς που εργάζονται στον τομέα της ψυχικής υγείας: Διερμηνεύοντας για πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες στην Ελλάδα - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Βασικός στόχος της παρούσας ερευνητικής εργασίας ήταν ο εντοπισμός και η καταγραφή των κύριων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι διερμηνείς που εργάζονται στον τομέα της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα και παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες. Αντικείμενα έρευνας αποτέλεσαν επίσης η υποστήριξη των διερμηνέων από το εργασιακό τους περιβάλλον καθώς και η εκπαίδευση που θα πρέπει να λαμβάνουν πριν ξεκινήσουν να εργάζονται ως διερμηνείς στον τομέα της ψυχικής υγείας. Διενεργήθηκε ποιοτική έρευνα μέσω δομημένων συνεντεύξεων με πέντε διερμηνείς που εργάζονται σε μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες παρέχουν ψυχολογική ή/και ψυχιατρική υποστήριξη σε πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες. Εντοπίστηκαν οι εξής τρεις κύριες προκλήσεις: α) γλώσσα και ορολογία, β) συναισθηματική επιβάρυνση, γ) συνεργασία με τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας και τους ωφελούμενους. Μέσα από τις συνεντεύξεις αναδείχθηκαν επίσης ορισμένα κενά στην υποστήριξη που λαμβάνουν οι διερμηνείς από το εργασιακό τους περιβάλλον αλλά και το πρόβλημα της έλλειψης κατάρτισης των διερμηνέων οι οποίοι μαθαίνουν να διερμηνεύουν «εμπειρικά» χωρίς να έχουν λάβει επαρκή εκπαίδευση πριν ξεκινήσουν να εργάζονται.

The main objective of this research was to identify and document the main challenges faced by interpreters who work in mental health settings in Greece and offer their services to refugees, asylum seekers and migrants. The psychological support provided to interpreters by their workplace and the training they should receive before they start working as interpreters in the mental health sector were also topics of the present research. A qualitative approach was employed and structured interviews with five interpreters working in non-governmental organisations providing psychological and/or psychiatric support to refugees, asylum seekers and migrants were conducted. Three main challenges were identified: a) language and terminology, b) emotional burden, c) working with mental health professionals and beneficiaries. The interviews also highlighted some gaps in the support that interpreters receive from their workplace and the problem of lack of training for interpreters who learn to interpret from experience and without having received adequate training.
Challenges faced by interpreters working in mental health settings: Interpreting for refugees, asylum seekers and migrants in Greece
Keywords: ψυχική υγεία, διερμηνείς, πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, μετανάστες, προκλήσεις; mental health, interpreters, refugees, asylum seekers, migrants, challenges