“Από τα κείμενα του Calvino στην δημιουργία εικoνoποιήσεων με την χρήση της Επαυξημένης Πραγματικότητας στο ρούχο” - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται την ανάπτυξη του εικαστικού project: “Από τα κείμενα του Calvino στην δημιουργία εικονοποιήσεων με την χρήση της Επαυξημένης Πραγματικότητας στο ρούχο”, το οποίο έχει να κάνει με την δημιουργία εικαστικών αναπαραστάσεων με αφορμή το βιβλίο του Calvino “Αόρατες πόλεις” (Calvino 1972). Με αφορμή το βιβλίο αυτό αναπτύσσεται μια θεωρητική έρευνα πάνω στις έννοιες του χώρου-τόπου, της μητρόπολης και της θέσης του ατόμου στα σύγχρονα αστικά κέντρα. Οι αναπαραστάσεις που υλοποιούνται σκοπό έχουν την συμβολική αναπαράσταση πέντε από τις πόλεις που περιγράφονται στο βιβλίο. Η τελική παρουσίαση των αναπαραστάσεων αυτών γίνεται με την εφαρμογή τους στο ρούχο και συγκεκριμένα πάνω σε λευκά T-shirt με την εκτυπωτική μέθοδο της μεταξοτυπίας. Όσον αφορά την χρήση της επαυξημένης πραγματικότητας στοχεύεται να επιτευχθεί η παρακάτω λειτουργικότητα: Α. να είναι αναγνωρίσιμα από αλγορίθμους και συσκευές επαυξημένης πραγματικότητας B. να μετατραπούν οι εικόνες και σε “εικόνες στόχοι”, οι οποίες θα έχουν τον ρόλο του “barcode”, αλλά η μορφή τους θα έχει μια εικαστική αισθητική Γ. να μπορούν να συνδεθούν με οπτικοακουστικό περιεχόμενο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή διαμεσικά συστήματα (π.χ. να αποτελέσουν μέρος ενός διαμεσικού παιχνιδιού πόλης στο οποίο ο επισκέπτης αλληλοεπιδρά με άτομα τα οποία φορούν τα συγκεκριμένα ρούχα).

The present paper deals with the development of the visual project "From Calvino's texts to the creation of illustrations using Augmented Reality on clothing", which has to do with the creation of visual representations based on Calvino's book "Invisible Cities" (Calvino 1972). On the basis of this book, a theoretical research on the concepts of space-place, the metropolis and the position of the individual in contemporary urban centres is developed. The representations that are implemented aim to symbolically represent five of the cities described in the book. The final presentation of these representations is done by applying them to the garment and specifically on white T-shirts with the printing method of screen printing. Regarding the use of augmented reality, the following functionality is aimed to be achieved: A. be recognisable by augmented reality algorithms and devices B. to transform the images into "target images", which will have the role of a "barcode", but their form will have a visual aesthetic C. can be linked to audiovisual content, social media or mediated systems (e. g. be part of a mediated city game in which the visitor interacts with people wearing the clothes).
Keywords: Augmented Reality, T-shirts, μεταξοτυπία, Αφήγηση μικτής πραγματικότητας,Διαμεσική αφήγηση, Italo Calvino-Αόρατες πόλεις, πόλη, μητρόπολη, χώρος, τόπος; Augmented Reality, T-shirts, screen printing, silk printing, Mixed Reality Storytelling, Transmedia Storytelling, Italo Calvino-Invisible Cities, city, metropolis, space, place