Η εκπαίδευση στην Θεσσαλία μέσα από τα αρχεία (τέλη του 19ου αιώνα και αρχές του 20ου αιώνα). Η περίπτωση των Α’&Β’ Δημοτικών Σχολείων Καρδίτσας Αρρένων και Β’ Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας Θηλέων. - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως στόχο να προβάλει την εκπαίδευση της Θεσσαλίας κατά τα τέλη του 19ου αιώνα και αρχές 20ου αιώνα μέσα από τα αρχεία. Αρχικά, παρουσιάζονται οι εκπαιδευτικές αλλαγές μέσα από τους αιώνες. Ξεκινώντας, με τον Καποδίστρια και τον Όθωνα και στην συνέχεια παρατίθενται οι μεταρρυθμίσεις πάνω στο κομμάτι της εκπαίδευσης από τον Βενιζέλο και τον Γ. Παπανδρέου. Ύστερα, γίνεται αναφορά για την παιδεία που υπήρχε στην Θεσσαλία και συγκεκριμένα στα δημοτικά σχολεία της περιοχής της Καρδίτσας καθώς μέσα από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Καρδίτσας) εντοπίστηκε αρχειακό υλικό στο θέμα της εκπαίδευσης. Ύστερα, γίνεται αναφορά στην υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους της Καρδίτσας και παρατίθενται συνοπτικό ευρετήριο όλων των εκπαιδευτικών αρχείων της Θεσσαλίας. Τέλος, αναφέρονται λόγοι για την σπουδαιότητα που έχει το Διεθνές Πρότυπο Αρχειακής Περιγραφής (ΔΙΠΑΠ) και βάση αυτού αναλύονται τα εκπαιδευτικά αρχεία του Νομού Καρδίτσας που βρέθηκαν στα Γενικά Αρχεία του Κράτους Καρδίτσας και συγκεκριμένα τα δημοτικά σχολεία.
Keywords: Εκπαίδευση, Θεσσαλία, Εκπαιδευτικά Αρχεία, Γενικά Αρχεία Κράτους, Διεθνές Πρότυπο Αρχειακής Περιγραφής