Διερμηνεία εν καιρώ πολέμου, επικοινωνιακές δυσκολίες σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία με τίτλο «Διερμηνεία εν καιρώ πολέμου, επικοινωνιακές δυσκολίες σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης», πραγματοποιήθηκε κατά το τέταρτο έτος φοίτησης. Σκοπός της ερευνητικής εργασίας είναι η μελέτη της διερμηνείας εν καιρώ πολέμου, το πώς αυτή διαφέρει από άλλα είδη διερμηνείας και ποιες είναι οι μοναδικές συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εμπόλεμοι διερμηνείς. Θα αναλυθούν οι παράγοντες που καθιστούν την μελέτη αυτού του είδους διερμηνείας τόσο δύσκολη, καθώς και κάποιοι πιθανοί λόγοι που η παρούσα εκπαίδευση αδυνατεί να καλύψει τις εξειδικευμένες απαιτήσεις της εμπόλεμης διερμηνείας. Θα συζητηθούν επίσης οι γνώσεις και τα εφόδια που κάποιος θα πρέπει να έχει προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει ως πολεμικός διερμηνέας. Τέλος θα υπάρξουν αναφορές στον ρόλο του διερμηνέα ως διαμεσολαβητή και στο θέμα της προσωπικής του ασφάλειας και θα εισηγηθούν προτάσεις για την βελτίωση της εκπαίδευσης των μελλοντικών διερμηνέων.

This paper titled “Wartime interpreting, difficulties in communication in extreme situations” was written during the fourth year of studies. The aim of this paper is the study of wartime interpreting, how it differs from other interpreting types and which are the unique circumstances that interpreters are faced with. This paper will present the factors that make conflict interpreting so difficult to study, as well as the possible reasons that current training is unable to cover the needs of wartime interpreters. In addition, this paper will present the skillset and knowledge that are necessary for the peak performance of interpreters. The role of mediator that interpreters are forced to adopt, as well as personal safety will be discussed. Moreover, this paper proposes some improvements for the training of future generations of wartime interpreters.
Wartime interpreting, difficulties in communication in extreme situations
Keywords: διερμηνεία εν καιρώ πολέμου, διαπολιτισμική επικοινωνία, διαμεσολαβητής, αφάνεια, πολεμικός διερμηνέας; wartime interpreting, intercultural communication, mediator, invisibility, wartime interpreter