Η εξάμηνη πρακτική άσκηση στο μάθημα της μουσικής σε ένα δημοτικό σχολείο υπό τη σκοπιά της συνδιδασκαλίας: Παρατηρήσεις και αναστοχασμοί - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα εργασία αφορά μία από κοινού εξάμηνη πρακτική άσκηση την οποία πραγματοποιήσαμε σε δύο διαφορετικές τάξεις δημοτικού σχολείου σε νησί του Ιονίου. Η πρακτική μας στο σύνολό της διέπεται από τη μέθοδο της συνδιδασκαλίας και έχει ως κεντρικό άξονα την καταγραφή της εμπειρίας, της προσωπικής μας εξέλιξης, των σκέψεών μας, των δυσκολιών που αντιμετωπίσαμε και τους τρόπους διαχείρισης αυτών, καθώς και της συνεργασίας μας εντός και εκτός τάξης. Επιπρόσθετα, στην εργασία περιγράφεται τόσο η εξέλιξη των μαθητών ως προς τη μεταξύ τους συνεργασία και επικοινωνία, όσο και η ανάπτυξη της μεταξύ μας αλληλεπίδρασης, κατά την οποία καλλιεργήσαμε συναισθήματα ομαδικότητας και ασφάλειας. Τα παραπάνω αποτυπώνονται στα ημερολόγια των παρακολουθήσεων και των διδασκαλιών μας, καθώς και στον αναστοχασμό που είναι το τελευταίο μέρος της εργασίας μας. Στον αναστοχασμό συνάγονται όσα προέκυψαν από το σύνολο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως παρατηρήσεις, προβληματισμοί, αναθεωρήσεις και τρόποι αντιμετώπισης ζητημάτων. Τέλος, στο παράρτημα παραθέτουμε τα σχεδιασμένα πλάνα μαθημάτων τα οποία περιλαμβάνουν λεπτομέρειες που αφορούν τις διδασκαλίες μας, όπως οι γνωσιολογικοί, ψυχοκινητικοί και συναισθηματικοί στόχοι, η πορεία και οι τρόποι διεξαγωγής των μαθημάτων, οι μέθοδοι διδασκαλίας που εφαρμόσαμε και οι τρόποι με τους οποίους αξιολογήσαμε τους μαθητές μας και το μάθημα συνολικά.

This thesis discusses the experience of our shared six-month music teaching practice in two different classes of a Primary school on an Ionian island. Our practice was centred around co teaching and here we present our personal development, thoughts, challenges that we faced and ways of dealing with them, as well as cooperation inside and outside the classroom. Additionally, our dissertation focuses on the students’ progress in terms of their cooperation and communication skills, as well as on the transformation of our relationship with them through the development of team-working skills and feelings of security. These are reflected on the diaries we kept during our observations and music teaching, as well as on the self reflection section which our dissertation concludes with. Our self-reflection includes thoughts, observations, concerns, revisions and ways of dealing with challenges during the teaching learning process. The appendix lists the lesson plans, which we designed and followed during our teaching, and include the aims of the lessons, the steps we followed, our teaching methods and the ways we assessed our students and the lessons as a whole.
A six-month music teaching practice in a primary school in light of co-teaching: Observations and reflections
Keywords: Συνδιδασκαλία, πρακτική άσκηση, πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ομαδοσυνεργατική μέθοδος, διαλεκτική μέθοδος, βιωματική μέθοδος; Co-teaching, internship, primary education, cooperative method, dialectical method, experiential method