ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Τα τελευταία χρόνια ολοένα είναι αισθητές οι αλλαγές που έχουν επιφέρει τα ψηφιακά μέσα και οι πολιτισμικές αλλαγές στις μουσικές εμπειρίες και τη μουσική κουλτούρα των παιδιών. Τα παιδιά εκφράζουν μουσικές συμπεριφορές σε διάφορα περιβάλλοντα και με ποικίλους τρόπους. Στα νηπιαγωγεία μέσω του ελεύθερου παιχνιδιού δίνονται ευκαιρίες στα παιδιά να εμφανίσουν μουσικές συμπεριφορές και με αυτό τον τρόπο να εκφράσουν σκέψεις, ιδέες και συναισθήματα. Η συγκεκριμένη μελέτη είχε σκοπό να διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους εκφράζουν οι μαθητές τις μουσικές συμπεριφορές στο ελεύθερο παιχνίδι και στα μεταβατικά διαστήματα και πως αλληλεπιδρούν μεταξύ τους μέσα από τις μουσικές συμπεριφορές. Πρόκειται για μια ποιοτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη τάξη ενός ιδιωτικού νηπιαγωγείου σε νησιωτική περιοχή της Ελλάδας. Μέσω της παρατήρησης συλλέχθηκαν δεδομένα από την ανάλυση των οποίων αναδείχθηκαν ο ρόλος και η διαδικασία των αυθόρμητων μουσικών συμπεριφορών στο σχολικό περιβάλλον, αλλά κυρίως η σημασία που έχει για τα παιδιά να αλληλεπιδρούν με τους συμμαθητές τους μέσω των μουσικών συμπεριφορών.

In recent years there is a growing awareness about the changes that digital media and cultural changes have brought in children’s musical experiences and musical culture. Children express musical behaviors in different settings in a variety of ways.In Kindergartens, through free play, children have opportunities to display musical behaviors and in this way to express thoughts, ideas and feelings. This study aimed to investigate the ways in which students express their musical behaviors during free play and transitional periods and how they interact with each other through musical behaviors. This is a qualitative research that took place in a kindergarten classroom in a private school in a Greek island. Through observation, data were collected and analysed. Findings that emerged led to the analysis of the role and the processes of spontaneous musical behaviors in the school environment, and highlight the importance for children to interact with their classmates through musical behaviors.
Children's Musical Behaviors During Free Play and Transition Periods in the Kindergarten Program
Keywords: μουσικές συμπεριφορές, ελεύθερο παιχνίδι, νηπιαγωγείο, μουσική κουλτούρα; Musical behaviors, free play, kindergarten, music culture