ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ: Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΙΑΣ ΕΞΑΜΗΝΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα διπλωματική εργασία επικεντρώνεται στην πρακτική άσκηση, που πραγματοποιήθηκε σε Δημόσιο Δημοτικό Σχολείο των Επτανήσων κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, και συγκεκριμένα στο μάθημα της μουσικής. Η πρακτική διήρκεσε από τις 7 Νοεμβρίου 2023 έως τις 25 Απριλίου 2024 και περιλάμβανε παρακολούθηση μαθημάτων της εκπαιδευτικού μουσικής και προσωπική μου αυτόνομη διδασκαλία. Οι δύο άξονες με βάση τους οποίους οργανώθηκε η πρακτική ήταν οι παρακολουθήσεις τεσσάρων μαθημάτων σε κάθε τάξη και η διδασκαλία 16 μαθημάτων στη Γ’ τάξη (με 19 μαθητές/- τριες) και 14 μαθημάτων στη ΣΤ’ τάξη (με 12 μαθητές/-τριες). Οι διδασκαλίες, πραγματοποιήθηκαν κατά τις ημέρες Τρίτη (Γ' Δημοτικού) και Πέμπτη (Στ' Δημοτικού). Κατά την πορεία της διπλωματικής εργασίας περιγράφονται και αναλύονται από τις παρακολουθήσεις και τις διδασκαλίες οι εμπειρίες και οι παρατηρήσεις που κατά κύριο λόγο βασίζονται στον αναστοχασμό και την αυτοαξιολόγηση. Παράλληλα αναφέρονται και αξιολογούνται οι διδακτικές προσεγγίσεις οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν, με στόχο τη βελτίωσή τους και τον εντοπισμό αδυναμιών κατά την εκπαίδευση, τόσο στον σχεδιασμό των πλάνων όσο και στις προσεγγίσεις του εκπαιδευτικού. Μέσα από την πρακτική διαδικασία, σκοπός είναι η εξέλιξη του εκπαιδευτικού και του τρόπου με τον οποίο διαχειρίζεται τις παιδαγωγικές προσεγγίσεις και τα υλικοτεχνικά μέσα, πάντα με βάση τις ανάγκες των μαθητών.

The present thesis focuses on the practical training that took place in a Public Primary School of the Ionian Islands during the academic year 2023-2024, specifically in the subject of music. The internship lasted from November 7, 2023 to April 25, 2024 and included attending lessons of the music teacher and my personal independent teaching. The two strands on which the practice was organised were the observation of four lessons in each class and the teaching of 16 lessons in class 3 (with 19 students) and 14 lessons in class 6 (with 12 students). The teachings, took place on Tuesday (3rd grade) and Thursday (6th grade). During the course of the thesis, experiences and observations are described and analysed from the observations and teachings, which are primarily based on reflection and self-evaluation. At the same time, the teaching approaches that were used are reported and evaluated, with the aim of improving them and identifying weaknesses during the training, both in the design of the plans and in the teacher's approaches. Through the practical process, the aim is to develop the teacher and the way in which he/she manages pedagogical approaches and material resources, always taking into account the needs of the students. Translated with DeepL.com (free version)
Investigating Music Lessons in a Primary School of the Ionian Islands: The Experience of a Six-Month Internship
Keywords: εκπαίδευση, εμπειρία, Δημοτικό σχολείο, εκπαίδευση, μάθημα μουσικής, πρακτική άσκηση; : education, experience, Primary School, music class, internship