Πρώιμες μουσικές εκδόσεις: Η εξέλιξη της μουσικής τυπογραφίας και έκδοσης στον Ευρωπαϊκό χώρο του 15ου και 16ου αιώνα. - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Στη συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία θα γίνει εκτενής διερεύνηση της εξέλιξης της έκδοσης και της εκτύπωσης μουσικής σημειογραφίας την περίοδο του 15ου και 16ου αιώνα στον Ευρωπαϊκό χώρο, καθώς και προσπάθεια διαπίστωσης της σημασίας της γνώσης αυτών των πληροφοριών από τον σημερινό μουσικό βιβλιοθηκονόμο. Αρχικά, αξιοποιώντας το υλικό που έχει συλλεχθεί, θα εξεταστεί η εξέλιξη της τυπογραφίας και της εκδοτικής στη μουσική συγκεκριμένα στην Ευρώπη. Στο σημείο αυτό θα αξιοποιηθεί υλικό που αφορά τους πιο γνωστούς μουσικούς εκδότες και τυπογράφους της εποχής του 15ου και 16ου αιώνα, μέσα από παράθεση παραδειγμάτων. Επί προσθέτως, θα γίνει αναφορά στις διαφορετικές διαδικασίες και τεχνικές εκτύπωσης και έκδοσης μουσικών έργων και στη χρήση των διαφορετικών υλικών και εργαλείων που χρησιμοποιούνταν για την επιτέλεση του σημαντικού έργου αυτού. Τέλος, θα αποδειχθεί η αναγκαιότητα της γνώσης των πληροφοριών αυτών από το σύγχρονο μουσικό βιβλιοθηκονόμο, καθώς μέσα από την παρουσίαση βάσεων δεδομένων όπως το RISM, θα γίνει κατανοητό πως η χρήση της εφαρμογής τεχνολογιών μπορεί να διευκολύνει την αναζήτηση και εύρεση μουσικών έργων μέσα από παράθεση παραδειγμάτων.
Keywords: μουσική τυπογραφία, μουσικές εκδόσεις, τυπογραφία, έκδοση, μουσικές βάσεις δεδομένων, βιβλιοθηκονομία, μουσική βιβλιοθηκονομία