Η συμμετοχή παιδιών με κινητική αναπηρία με τη χρήση του μουσικού λογισμικού Eyeharp σε ένα συμπεριληπτικό μουσικό σύνολο: μία μελέτη περίπτωσης - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η παρούσα εργασία διερευνά τη συμμετοχή παιδιών με κινητική αναπηρία, με τη χρήση του λογισμικού “Eyeharp” σ’ ένα συμπεριληπτικό μουσικό σύνολο με σπουδαστές ενός Δημοτικού Ωδείου. Στην αρχή γίνεται μια σύντομη αναφορά στα μοντέλα αναπηρίας και στα κινητικά προβλήματα που υπάρχουν, στις προκλήσεις συμμετοχής των παιδιών με κινητικά προβλήματα σε δραστηριότητες όπως είναι η μουσική μάθηση, η μουσική εκπαίδευση, το παιχνίδι, καθώς και στη συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε αυτά. Στη συνέχεια, αναπτύσσεται το πεδίο της τεχνολογίας και της χρήσης της για τη μουσική διδασκαλία σε ΑμεΑ. Στο ευρύτερο πλαίσιο της συμπερίληψης και της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, παρατίθενται παραδείγματα υποστηρικτικής τεχνολογίας και της χρήσης της, οι Τ.Π.Ε (Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών), καθώς επίσης και μουσικά λογισμικά και εφαρμογές με παιδαγωγικούς στόχους. Ιδιαίτερη αναφορά και παρουσίαση γίνεται στο Eyeharp, ένα μουσικό λογισμικό που απευθύνεται σε παιδιά με κινητική αναπηρία. Στη συνέχεια παρουσιάζεται το εκπαιδευτικό μουσικό λογισμικό Eyeharp στο οποίο στηρίζεται η εφαρμογή της παρούσας εργασίας. Αποτέλεσμα της εφαρμογής ήταν μία συμπεριληπτική μουσική συναυλία με σύμπραξη παιδιών με κινητικές αναπηρίες και σπουδαστών ενός Ωδείου.

The present study aims to investigate the participation of children with physical disabilities, using the software "Eyeharp" by participating in an inclusive music ensemble with students of a Primary Conservatory. At the beginning, a brief reference is made to the models of disability and mobility problems that exist, the challenges of participation of children with mobility problems in activities such as music learning, music education, play, as well as the participation of teachers in these activities. The field of technology and its use for teaching music to people with disabilities is then developed. In the broader context of inclusion and inclusive education, examples of assistive technology and its use, ICT (Information and Communication Technologies), as well as music software and applications with pedagogical goals are listed. Particular reference and presentation is made to Eyeharp, a music software aimed at children with motor disabilities. The educational music software 'Eyeharp' is then presented, on which the application of the present work is based. The result of the application was an inclusive music concert with the collaboration of children with motor disabilities and students of a music conservatory.
The participation of children with motor disabilities using the Eyeharp music software in an inclusive: a case study
Keywords: κινητική αναπηρία, συμπερίληψη, υποστηρικτική τεχνολογία, Eyeharp.; motor disability, inclusion, assistive technology, Eyeharp