Korrelation zwischen funktionellen Beeinträchtigungen und psychopathologischen Dimensionen bei adulten ADHS-Patienten - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας ( ΔΕΠΥ) αποτελεί μια νευροβιολογική διαταραχή, η οποία εκδηλώνεται τόσο στα παιδιά, όσο και τους ενήλικες. Στο προς μετάφραση απόσπασμα από τη διατριβή της Anna Theresa Lorenz, του τμήματος Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας του Πανεπιστημίου Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ του Μάινζ, αναλύεται η εμφάνιση της ΔΕΠΥ στην παιδική και την ενήλικη ζωή, το πλήθος των συννοσηροτήτων και η θεραπεία. Η ΔΕΠΥ συνήθως εμφανίζεται με μια ακόμη διαταραχή όπως της συμπεριφοράς, της ανάγνωσης ή άλλες νευροβιολογικές διαταραχές με αποτέλεσμα ο ασθενής να εμφανίζει συνδυαστικά τα συμπτώματα και των δύο διαταραχών. Τα ταξινομικά συστήματα, κυρίως το DSM-5 και το ICD-10 βοηθούν στη διάκριση των κυρίαρχων συμπτωμάτων και ως εκ τούτου η ΔΕΠΥ χωρίζεται σε κατηγορίες και υπότυπους. Όσον αφορά τη θεραπεία της διαταραχής, επιτυγχάνεται με ένα συνδυασμό ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής, παράλληλα με την στήριξη της οικογένειας, των εκπαιδευτικών και των ειδικών.
Keywords: ΔΕΠΥ, συννοσηρότητα, ταξινομικά συστήματα, DSM-5, ICD-10, διαταραχές