Το άγγιγμα του Μίδα, τουρισμός και απληστία - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η έρευνα αυτή εξετάζει τη σύνδεση μεταξύ του μύθου του Μίδα και του φαινομένου του μαζικού τουρισμού, με έμφαση στην έννοια της απληστίας. Αναλύονται οι αδυναμίες του μαζικού τουρισμού, η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη των προορισμών, υπό το πρίσμα των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και τοπικών οικονομικών προκλήσεων. Σκοπός αυτής της έρευνας είναι να αποδείξει ότι ο μαζικός τουρισμός αποτελεί "την κατάρα του Μίδα" και δεν μπορεί να θεωρηθεί ως βιώσιμος τρόπος ανάπτυξης του τουρισμού. Έπειτα, παρουσιάζονται μέθοδοι και πρακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση ενός πιο υπεύθυνου και βιώσιμου τουρισμού, πέρα από το μαζικό μοντέλο. Η έρευνα βασίζεται κυρίως σε πρωτογενή έρευνα, εστιάζοντας στην ανάλυση της συμπεριφοράς των υπεύθυνων τουριστών. Επιπλέον, χρησιμοποιείται και δευτερογενής έρευνα, αξιοποιώντας υπάρχουσες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί από επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς διδάκτορες στον τομέα. Συνολικά, αυτή η έρευνα αναδεικνύει τις προκλήσεις που συνδέονται με το μαζικό τουρισμό και την απληστία, επικεντρώνοντας την προσοχή στη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των προορισμών. Ο στόχος είναι να ενθαρρυνθεί η υιοθέτηση πρακτικών που θα προάγουν έναν υπεύθυνο και βιώσιμο τουρισμό, προσφέροντας μακροπρόθεσμα οφέλη τόσο στους τοπικούς πληθυσμούς όσο και στο περιβάλλον. Η έρευνα συμβάλλει στην παροχή πολύτιμων πληροφοριών και προτάσεων για τη βελτίωση της τουριστικής βιομηχανίας και την ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών στον τομέα του τουρισμού.

This research examines the connection between the myth of Midas and the phenomenon of mass tourism, with an emphasis on the concept of greed. It analyzes the weaknesses in the attention paid to sustainability and destination development, in the light of environmental, social, and local economic challenges. The purpose of this research is to prove that mass tourism is "the curse of Midas" and cannot be considered a sustainable way to develop tourism. Then, methods and practices that can be used to establish a more responsible and sustainable tourism, beyond the mass model, are presented.  The research is based primarily on primary research, focusing on the analysis of the behavior of tourists. In addition, secondary research is used, taking advantage of existing research that has been conducted by professionals and academic doctoral researchers in the field. Overall, this research highlights the challenges associated with mass tourism and greed, focusing on sustainability and destination development. The goal is to encourage the adoption of practices that will promote responsible and sustainable tourism, offering long-term benefits to both local populations and the environment. The research contributes to providing valuable information and recommendations for improving the tourism industry and developing sustainable practices in the field of tourism.
Keywords: Ο μύθος του Μίδα, περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις, υπεύθυνες και βιώσιμες πρακτικές, απληστία