Μετάφραση αποσπάσματος έρευνας του 2015 για τον καρκίνο από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ (RKI), ζεύγος γλωσσών Γερμανικά-Ελληνικά - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Η παρούσα εργασία αφορά στη μετάφραση ενός τεχνικού ιατρικού κειμένου με θέμα τον καρκίνο στη Γερμανία. Το κείμενο που κλήθηκα να μεταφράσω αποτελεί ένα κεφάλαιο μίας ιατρικής έρευνας του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI) στη Γερμανία. Στην έρευνα αυτή αναφέρονται και αναλύονται όλες οι αρρώστιες που εμφανίζονται στη Γερμανία, όπως συμβαίνει και στο κεφάλαιο του καρκίνου. Πιο συγκεκριμένα, το κεφάλαιο αυτό αναφέρεται σε όλες τις μορφές καρκίνου που συναντώνται στη Γερμανία, στους τρόπους και παράγοντες πρόληψης, όπως είναι ο προγνωστικός έλεγχος ή η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής αντίστοιχα. Επιπλέον, γίνεται αναφορά στις εξετάσεις προγνωστικού ελέγχου και ποιες από αυτές παρέχονται από τα αντίστοιχα γερμανικά ταμεία υγείας. Εκτός αυτών, γίνεται μνεία στα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας όλων των εμφανιζόμενων μορφών καρκίνου στη Γερμανία με μία εκτενή χρονική ανάλυση που ξεκινάει από τις αρχές του 21ου αιώνα και νωρίτερα. Τέλος, αναφέρονται και ορισμένα σχέδια δράσης με στόχο τη βελτίωση του προγνωστικού ελέγχου στο μέλλον και της εντατικότερης ενημέρωσης των πολιτών της Γερμανίας για τους κινδύνους του καρκίνου και για τη σημασία της πρόληψης στις ζωές όλων.

The following dissertation is focused on the translation of a technical text, and more particularly of a medical text, which focuses on the topic of cancer in Germany. The original text is a chapter of a medical research of 2015 from Robert Koch Institut (RKI).The purpose of this research is to mention and analyze all illnesses that appear in Germany. In the chapter of cancer, all types of cancer existing in Germany are mentioned. Moreover, prognostic and predictive factors are mentioned, such as the attendance of cancer prognostic tests and early detection screenings or the maintenance of a healthy way of life. Furthermore, this chapter refers to the various prognostic tests and the number of them that are offered free of charge by the German health insurance funds. Another aspect of this research are the death and morbidity rates of all cancer types found in Germany that are presented through an extensive time analysis starting in the early 21st century and some decades before. Last but not least, some action plans are brought up, which aim at the improvement of prognostic tests in the future and raising awareness of German citizens about the risks of cancer and the importance of prognosis in everyone's life.
Keywords: προσυμπτωματικός έλεγχος, ποσοστό νοσηρότητας, ποσοστό θνησιμότητας, ηλικιακή προτύπωση, Μητρώο καρκίνου, καρκίνος του παχέος εντέρου; early detection test, morbidity rate, death rate, age standardization, Cancer Registry, bowel cancer