ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια του ανοίγματος του μουσείου στην κοινωνία ολοένα και περισσότερα μουσεία εντάσσουν στη λειτουργία τους δράσεις που απευθύνονται σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Το ενδιαφέρον των μουσειακών οργανισμών στρέφεται στη δημιουργία, σχεδιασμό και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα προσφέρουν δυνατότητες ανάπτυξης επικοινωνιακών δεξιοτήτων μέσα από διαδικασίες βιωματικής προσέγγισης και προσωπικής εμπλοκής. Με αναμφισβήτητη την ανεκτίμητη παιδαγωγική και μορφωτική του επίδραση το μουσείο βρίσκεται σε ανοικτό διάλογο με τους φορείς της εκπαίδευσης προσφέροντας μια σειρά από πολλαπλά και ποικίλα οφέλη στους μαθητές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η επαφή και η γνωριμία των μαθητών με αναπηρία με τα πολιτιστικά αγαθά στα πλαίσια των δικαιωμάτων της ισότιμης πρόσβασης και επαφής με την τέχνη και τον πολιτισμό. Η επαφή, ωστόσο, με τους χώρους πολιτισμικής αναφοράς δεν αποτελεί εύκολο εγχείρημα για τα άτομα με αναπηρία και ως εκ τούτου συνιστά ανασταλτικό παράγοντα της επίσκεψης σε ένα τέτοιο χώρο. Για το λόγο αυτό τα μουσεία τόσο στον διεθνή όσο και στον ελλαδικό χώρο, υλοποιούν δράσεις απευθυνόμενες στην ιδιαίτερη αυτή ομάδα των μαθητών με αναπηρία λαμβάνοντας υπόψη όλους εκείνους τους παράγοντες που καθιστούν την επίσκεψη στο μουσείο μια μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία.
Keywords: Μουσείο, σχολείο, μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, εκπαιδευτικά προγράμματα, πολιτιστικά αγαθά, ισότιμη πρόσβαση