Η Οργάνωση Ψηφιακών Βιβλιοθηκών ως Εργαλείο Διασφάλισης των Σπάνιων Βιβλίων και Χειρογράφων - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα εργασία μελετά την σημασία της οργάνωσης ψηφιακών βιβλιοθηκών στην διασφάλιση των σπάνιων βιβλίων και χειρόγραφων. Μέσα από την ιστορική αναδρομή του βιβλίου ξεκαθαρίζεται η εξέλιξη της μορφολογίας του, καθιστώντας έτσι σαφές τί ονομάζεται «σπάνιο βιβλίο» και τί «χειρόγραφο». Η πορεία που διέγραψε ο θεσμός της βιβλιοθήκης ανά τους αιώνες οδήγησε στη δημιουργία μίας νέας μορφής βιβλιοθήκης, εκείνη της ψηφιακής. Μέσα σε ένα σύγχρονο περιβάλλον πληροφόρησης και τεχνολογίας, οι ψηφιακές βιβλιοθήκες αποδεικνύεται πως καταφέρνουν να διασφαλίσουν το «παλαιό» και το «παραδοσιακό», εξασφαλίζοντας την επιβίωση των σπάνιων βιβλίων και χειρόγραφων σε μία μεταβαλλόμενη και απαιτητική εποχή.

This paper studies the importance of the organization of digital libraries in safekeeping of rare books and manuscripts. Through historical retrospection of the book the evolution of its morphology is clarified, thus making it clear what it is called a "rare book" and what a "manuscript". The course that her institution has erased library over the centuries led to the creation of a new form of library, that of digital. In a modern information environment and technology, digital libraries are proving to be able to ensure the "old" and the "traditional", ensuring their survival of rare books and manuscripts in a changing and demanding era.
The Organization of Digital Libraries as a Tool Securing Rare Books and Manuscripts
Keywords: σπάνια βιβλία, χειρόγραφα, έντυπο υλικό, ψηφιακές βιβλιοθήκες; rare books, manuscripts, printed materials, digital libraries