Πιλοτική εφαρμογή διδασκαλίας παιδικών τραγουδιών της Μαρίζας Κωχ με στόχο την βελτίωση του προφορικού λόγου σε παιδιά ηλικίας 3-6 ετών - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Ο ανθρώπινος προφορικός λόγος ανήκει σε μια γενετική ικανότητα, όπου τον καθιστά διαφορετικό από τα υπόλοιπα πλάσματα – ‘οντά επάνω στη γη. Με λίγα λόγια αυτό σημαίνει πως όλοι οι άνθρωποι έχουν τους κατάλληλους μηχανισμούς και την κατάλληλη δομή ώστε να επικοινωνούν. Η εκμάθηση του προφορικού λόγου αρχίζει από πολύ μικρή ηλικία, η οποία και αποτελεί μία εξελικτική διαδικασία. Το νεογνό, από τις πρώτα κιόλας μέρες της ζωής του, ανταποκρίνεται στο ηχόχρωμα της ομιλίας (ρυθμός και ένταση της φωνής). Σε κάθε γλώσσα υπάρχει και ένα σύνολο από φωνήματα, ήχους, δημιουργώντας τις συλλαβές. Περίπου στην ηλικία των 6 μηνών, το βρέφος, έχει την δυνατότητα ναδιακρίνει τους ήχους / φωνήματα της γλώσσας που παράγει το ίδιο. Ο προφορικός λόγος αποτελεί σημαντικό κίνητρο για την φυσιολογική ανάπτυξη ενός παιδιού, με κύριο στόχο να βελτιώσει τη διαδικασία μάθησής τουκαθώς επίσης και να το αναπτύξει σωστά, να το κοινωνικοποιήσει και να επικοινωνήσει με τους συνομήλικους του. Κύριος στόχος της πτυχιακής μου εργασίας είναι να παρατηρήσω τη βελτίωση του προφορικού λόγου σε παιδιά ηλικίας 3-6 ετών μέσα από τα παιδικά τραγούδια της Μαρίζας Κωχ.
Keywords: Γλωσσική ανάπτυξη, ομιλία, άρθρωση, μουσική, στάδια ανάπτυξης, συστατικά μέρη του λόγου, τομείς ανάπτυξης της γλώσσας, ιδιότητες μουσικής.